VOŽDOVČANI POSETILI MUZEJ KNjIGE I PUTOVANjA „ADLIGAT“ U OKVIRU MANIFESTACIJE „DANI EVROPSKE BAŠTINE“

U okviru manifestacije „Dani evropske baštine“ Voždovčani su danas imali priliku da posete Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „ADLIGAT“. Prisutne su pozdravili zamenici predsednika Udruženja, Gorica i Branislav Lazić.

Zaljubljenici posebnih i vrednih predmeta upoznali su se sa kulturama drugih naroda i videli značajne predmete i knjige koje imaju istorijsku važnost i umetničku vrednost, ali su i specifični po načinu ili materijalu od kojeg su izrađeni. Tako je, okupljenima, predstavljena budistička cilindrična knjiga koja, kako kažu, ima magijsku moć i molitve koje su zapisane u njoj, na papiru uvijenom u cilindar, ne moraju da se izgovaraju već je prema verovanju dovoljno da se cilindar vrti da bi reči molitve bile „oslobođene“. Veliku pažnju je izazvala i knjiga iz Kine ispisana na lestvicama koje se čitaju „u cik-cak“ i koja se razmotava do dužine od nekoliko metara, kao i knjige čiji su listovi izrađeni od pirinča, svile ili slonovog izmeta.

Među predmetima koji se nalaze pod staklom kako ne bi došlo do oštećenja, a koje su ovog puta bile dostupne, našle su se i figure čudovišta napravljene od kosti koje Eskimi- Inuiti prave za igru, za obrede ili kao kućne ljubimce. Zanimanje su izazvale i mačeta iz Amazonije sa glavom pirane i zaštitnim krznom, drvena pernica jednog kineskog pisca, budistička knjiga koja se čita bez prekida i slika napravljena od kanapa. Jedan od najvažnijih pravnih artefakata iz 6. veka p.n.e, zapravo njegova replika nalazi se u Muzeju knjige i putovanja udruženja „ADLIGAT“. To je Kirov cilindar, ili povelja o ljudskim pravima iz vremena kada je Kir veliki, osnivač Ahmedinskog carstva osvojio Vavilon. Povelja je ispisana klinastim pismom, na akadskom jeziku, na glinenom cilindru dužine 23 cm i širine 11 cm i  predstavlja ilustrativan primer politike verske tolerancije i uspostavljanja pravedne vlade u jednom periodu daleke prošlosti.

Građani su bili oduševljeni predmetima i knjigama koji na najvredniji i najzanimljiviji način predstavljaju druge svetske kulture. Za naše građane, u okviru manifestacije „Dani evrospke baštine“ pripremili smo i besplatni obilazak rodne kuće vojvode Stepe Stepanovića u Kumodražu i logor na Banjici, 23. i 24. septembra, čime završavamo ovu manifestaciju.

Podelite vest: