ВОЖДОВЧАНИ ПОСЕТИЛИ МУЗЕЈ КЊИГЕ И ПУТОВАЊА „АДЛИГАТ“ У ОКВИРУ МАНИФЕСТАЦИЈЕ „ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ“

У оквиру манифестације „Дани европске баштине“ Вождовчани су данас имали прилику да посете Удружење за културу, уметност и међународну сарадњу „АДЛИГАТ“. Присутне су поздравили заменици председника Удружења, Горица и Бранислав Лазић.

Заљубљеници посебних и вредних предмета упознали су се са културама других народа и видели значајне предмете и књиге којe имају историјску важност и уметничку вредност, али су и специфични по начину или материјалу од којег су израђени. Тако је, окупљенима, представљена будистичка цилиндрична књига која, како кажу, има магијску моћ и молитве које су записане у њој, на папиру увијеном у цилиндар, не морају да се изговарају већ је према веровању довољно да се цилиндар врти да би речи молитве биле „ослобођене“. Велику пажњу је изазвала и књига из Кине исписана на лествицама које се читају „у цик-цак“ и која се размотава до дужине од неколико метара, као и књиге чији су листови израђени од пиринча, свиле или слоновог измета.

Међу предметима који се налазе под стаклом како не би дошло до оштећења, а које су овог пута биле доступне, нашле су се и фигуре чудовишта направљене од кости које Ескими- Инуити праве за игру, за обреде или као кућне љубимце. Занимање су изазвале и мачета из Амазоније са главом пиране и заштитним крзном, дрвена перница једног кинеског писца, будистичка књига која се чита без прекида и слика направљена од канапа. Један од најважнијих правних артефаката из 6. века п.н.е, заправо његова реплика налази се у Музеју књиге и путовања удружења „АДЛИГАТ“. То је Киров цилиндар, или повеља о људским правима из времена када је Кир велики, оснивач Ахмединског царства освојио Вавилон. Повеља је исписана клинастим писмом, на акадском језику, на глиненом цилиндру дужине 23 цм и ширине 11 цм и  представља илустративан пример политике верске толеранције и успостављања праведне владе у једном периоду далеке прошлости.

Грађани су били одушевљени предметима и књигама који на највреднији и најзанимљивији начин представљају друге светске културе. За наше грађане, у оквиру манифестације „Дани евроспке баштине“ припремили смо и бесплатни обилазак родне куће војводе Степе Степановића у Кумодражу и логор на Бањици, 23. и 24. септембра, чиме завршавамо ову манифестацију.

Поделите вест: