ROMSKA KULTURA ZA CEO SVET

Aktivnosti projekata „Romska kultura za ceo svet“ koje se realizuju uz podršku Opštine Voždovac predstavljene su na skupu koji je organizovalo Udruženje „Glas manjine“.

Okupljene je pozdravio pomoćnik predsednika Opštine Momir Ćirović rekavši da će Opština Voždovac uvek podržavati projekte iz kulture i druge aktivnosti lokalne romske zajednice.

Dragan Radosavljević i Dragan Stanković iz udruženja „Glas manjine“ predstavili su film o romskoj svetiteljki tetkici Bibiji snimljen u okviru projekta, kao i izveštaj o proslavi Svetskog dana Roma koji je ove godine organizovan u UVC „Šumice“.

Na sastanku  na kom su prisustvovali koordinator Opštine za pitanje Roma Zvonko Mitrović i poverenik Opštine za nacionalne manjine  Zlatko Lenhart razgovarano je i o aktivnostima romskih udurženja na polju sporta, o kulturi sećanja i saradnji Opštine Voždovac sa udruženjima Roma.

Skup je simbolično organizovan na Dan romskog otpora u Drugom svetskom ratu -16. maj.
Tog dana 1944. godine romi zatvoreni u koncentracionom logoru Aušvic-Birkenau  su se pobunili i suprotstavili u pokušaju da sačuvaju svoj i živote svojih sunarodnika.

Podelite vest: