ODRŽANA AKADEMIJA U ČAST VOJVODI STEPI STEPANOVIĆU

Akademija posvećena velikanu srpske istorije, vojvodi Stepi Stepanoviću održana je danas u rodnoj kući velikog vojskovođe. Uprkos kišovitom vremenu okupio se znatan broje poštovalaca slavnog vojvode, njegovi potomci, bivši ratnici i učenici voždovačkih škola kako bi svedočili još jednom javnom času istorije.

Povodom 11. marta kada se navršava 167 godina od rođenja Stepe Stepanovića u ime Opštine Voždovac prisutnima se obratio član Veća Milan Mratinković podsetivši prisutne na najveće bitke koje je vojvoda predvodio u Prvom svetskom ratu. O Stepinom detinjstvu i školovanju u Kumodražu, a kasnije u Beogradu i njegovim ranim vojničkim danima govorio je direktor OŠ „Stepa Stepanović, istoričar Saša Anđelković, a učenici petog i osmog razreda Nađa i Vidan ispričali su okupljenima kako je vojevao u srpsko-turskim, balkanskim i Velikom ratu  i kako je provodio dane u starosti.

Zahvalnost Opštini za sećanje na Stepu Stepanovića irazio je vojvodin praunuk Dragiša Stepanović, podsetivši da je Stepa vodio oslobodilačke ratove, a u ime Udruženje potomaka ratnika 1912 – 1920. godine prisutne je pozdravio predsednik Ivan Stratimirović.

Vence na spomenik Stepi Stepanoviću u centru Kumodraža i na spomen ploču u rodnoj kući položili su članovi Veća Opštine Voždovac Dragan Životić i Milan Mratinković, predsednik Udruženja potomaka ratnika 1912-1920 Ivan Stratimirović i predstavnici Saveza rezervnih vojnih starešina Voždovca.

Akademiji su prisustvovali članovi Veća Opštine Milenko Avramović, Ljubiša Pejičić i Dragan Rajić, muzejski savetnik i šef Odseka za istoriju Muzeja grad Beograda Vladimir Tomić, nastavnici i učenici OŠ „Jajinci“ i OŠ „Vojvoda Stepa“ i članovi KUD-a „Radost“ iz Sela Rakovica.

Podelite vest: