OBELEŽEN DAN OSLOBOĐENjA RIPNjA

Dan oslobođenja Ripnja obeležen je i ove godine polaganjem venaca na spomenik  palim borcima, čija su imena uklesana na spomenik u centru sela. U znak pijeteta prema 156 mladih Ripanjaca, koji su poginuli oslobađajući Ripanj i Beograd u jednoj od najvećih bitaka tokom Drugog svetskog rata na Balkanu, u poznatoj Beogradskoj operaciji koja je trajala od 21. septembra do 22 oktobra 1944. godine, Gradska opština Voždovac, žitelji Ripnja i SUBNOR odali su počast poginulim borcima NOV.

To je bila prilika da se obeleži sećanje i evociraju uspomene na Beogradsku ofanzivu u kojoj su borci NOV i Crvene armije potukli nemačke nacističke trupe i oslobodili Beograd. Mladost Ripnja, ukupno 800 mladih boraca učestvovali su  u odlučujućim borbama 13. oktobra 1944. godine,  a 156 je izgubilo život. Njihova žrtva nikada neće biti zaboravljena a sećanje na njihovu hrabrost i odlučnost da odbrane svoju zemlju ostala je kao inspiracija savremenicima koji svake godine polaganjem venaca i cveća na spomenik obnavljaju spomen na žrtve.

U ime predsednice Gradske opštine Voždovac Ivane Tomić Ilić venac su na spomenik poginulim borcima Ripnja položili članovi Veća Bojana Jakšić i Nebojša Zdravković. Vence su položili i predstavnici SUBNOR Voždovac i SUBNOR Ripanj, kao i Miodrag Mirović i Ivan Giošev iz MZ “Ripanj”. Venci su položeni i na spomenik starih ratnika oslobodilaca od 1914 – 1918. godine.

Tradicionalnim nastupom KUD „Milan Đ. Milićević“ iz Ripnja, koji su izveli pesmu „Ovo je Srbija“ i odigrali „Igre iz Levča“ završeno je sećanje na ovaj važan dan.

Podelite vest: