ВОЖДОВЧАНИ ПОСЕТИЛИ МУЗЕЈ КЊИГЕ И ПУТОВАЊА „АДЛИГАТ“

У оквиру манифестације „Дани европске баштине“ Вождовчани су данас имали прилику да посете Удружење за културу, уметност и међународну сарадњу „АДЛИГАТ“. Присутне су поздравили члан Градског већа Вук Мирчетић и председник Удружења Виктор Лазић. Заљубљеници посебних и вредних предмета упознали су се са културама других народа и видели значајне предмете и књиге којe имају историјску важност и уметничку вредност, али су и специфични по начину или материјалу од којег су израђени. Тако је, окупљенима, представљена будистичка цилиндрична књига која, како кажу, има магијску моћ и молитве које су записане у њој, на папиру увијеном у цилнидар, не морају да се изговарају већ је према веровању довољно да се цилиндар врти да би речи молитве биле „ослобођене“.

Велику пажњу је изазвала и књига из Кине исписана на лествицама које се читају „у цик-цак“ и која се размотава до дужине од неколико метара, као и књиге чији су листови израђени од пиринча, свиле или слоновог измета.

Међу предметима који се налазе под стаклом како не би дошло до оштећења, а које су овог пута биле доступне, нашле су се и фигуре чудовишта направљене од кости које Ескими- Инуити праве за игру, за обреде или као кућне љубимце. Занимање су изазвале и мачета из Амазоније са главом пиране и заштитним крзном, дрвена перница једног кинеског писца, будистичка књига која се чита без прекида и слика направљена од канапа.

Један од најважнијих правних артефаката из 6. века п.н.е, заправо његова реплика налази се у Музеју књиге и путовања удружења „АДЛИГАТ“. То је Киров цилиндар, или повеља о људским правима из времена када је Кир велики, оснивач Ахмединског царства освојио Вавилон. Повеља је исписана клинастим писмом, на акадском језику, на глиненом цилиндру дужине 23 цм и ширине 11 цм и  представља илустративан пример политике верске толеранције и успостављања праведне владе у једном периоду далеке прошлости.

Ученици музичке школе „Петар Коњовић“  11. октобра у 11:00 сати у Данима европске баштине посетиће Народно позориште, а 17. октобра у 11:00 сати ученици Основне школе са Вождовца посетиће Бајфордову шуму.

Поделите вест: