СВЕТСКИ ДАН МЕНТАЛНОГ ЗДРАВЉА

Светски дан менталног здравља представља најважнију годишњу глобалну кампању намењену подизању свести о значају менталног здравља. Обележава се на свим континентима и у готово свим земљама кроз локалне, регионалне и националне догађаје и програме. Ове године се обележава под слоганом „Нека ментално здравље и добробит постану приоритет за све“ и пружа прилику да се сви покрену ради заштите и побољшања менталног здравља. Тим поводм специјалисти психијатрије Дома здравља “Вождовац” ће 10. октобра давати савете везане за унапређење менталног здравља. Отворена је телефонска линија за све кориснике у термину од 10 до 12 часова. Контакт телефон 011/ 30 80 567.

Пре пандемије COVID-19 било је процењено да једна од осам особа у свету живи са менталним поремећајем.  Пандемија је створила  глобалну кризу за ментално здравље, а процене су показале да је пораст анксиозних и депресивних поремећаја износио више од 25% током прве године пандемије. У исто време, доступност услуга из области заштите менталног здравља је била угрожена. Све је више примера да је очување и унапређење менталног здравља могуће коришћењем општих и циљаних интервенција заснованих на доказима. Велики значај има и побољшање социјалних детерминанти здравља (образовање, запослење, здравствено осигурање, услови за рад и становање итд.),  али и смањење стигме и дискриминације особа које живе са поремећајима менталног здравља.

Потребно је креирати окружење у коме се ментално здравље поштује, чува и унапређује, где  сви имају једнаке могућности да доживе ментално благостање, могу да остваре људска права и где свако може да добије здравствену заштиту која му је потребна. На сам Светски дан менталног здравља биће организован онлајн вебинар на тему: „Емоције- како их препознати и управљати њима?“ у склопу низа активности које тим поводом спроводи Градски завод за јавно здравље Београд у оквиру програма који је посвећен очувању и унапређењу менталног здравља и који се реализује уз подршку Града Београда, односно Секретаријата за здравство Управе града Београда. Информација о приступу вебинару биће благовремено објављена на насловној страни веб сајта Градског завода за јавно здравље Београд.

Током вебинара имаћете прилике да сазнате о развоју емоција код деце, емоционалној регулацији код деце и адолесцената, код одраслих особа, али и код поремећаја личности, како разликовати здраве од патолошких емоција, како разумети ментално здравље у социјалном контексту итд. У својству панелиста учествују: др Невенка Ковачевић, специјалиста социјалне медицине из Центра за промоцију здравља Градског завода за јавно здравље Београд, др Милутин Костић, психијатар Института за ментално здравље и клинички лекар на Медицинском факултету Универзитета у Београду, један од аутора књиге “Одговорна употреба бензодијазепина”, др Роберто Грујичић, специјализант дечје и адолесцентне психијатрије и докторанд Медицинског факултета Универзитета у Београду који ради у Клиници за децу и омладину, Снежана Мрвић, дипломирани психолог, едукант завршне године психоаналитичке психотерапије, специјализант медицинске психологије, ради у Клиничком одељењу за кризна стања и афективне поремећаје Института за ментално здравље и Ивана Луковњак,  педагог Основне школе „Кнез Сима Марковић“ у Барајеву и психодрамски психотерапеут.

Поделите вест: