ВОЖДОВАЧКИ ФОРУМ “ЗНАЧАЈ ОБУКА У ЗАПОШЉАВАЊУ МЛАДИХ”

Вождовачки форум „Значај обука у запошљавању младих“ одржанје данас на иницијативу Општине Вождовац  у сарадњи са Националном службом за запошљавање.

Модератор Форума народни посланик Вук Мирчетић похвалио је идеју да се младима предоче могућности које су пред њима, али и да постоји проблем јер велики број младих није заинтересован да учествује у активностима које су им намењене. Он је нагласио да су инклузивност са једне а дискриминација са друге стране један од узрока њихове незаинтересованости и да на томе треба радити.

Члан Већа Општине задужен за привреду Милан Мратинковић се захвалио учесницима скупа и напоменуо да је у односу на март прошле године на Вождовцу сад 1.200 мање незапослених, а број становника је порастао за пет до шест хиљада. Такође је навео и да је велики број оних који су у режиму тзв. вољне незапослености- то су они који посао траже само у одређеној струци или области, без жеље да се додатно обуче или преквалификују.

О важности повезаности институција и цивилног сектора, предузећа и школа говорила је руководилац Националне службе за запошљавање- Вождовац Жељка Зеленовић Вуковић која  је нагласила да је неопходно установити додирне тачке и заједничке именитеље који ће унапредити запошљавање младих.

У својим искуствима су говорили предузетници, представници удружења „СПЕХ“„ Срцем за комшију“, „Нови свет“, „Бибија“  а о формалном и неформалном образовању које на Вождовцу постоји говориле су директорка СОШО „Вожд“ Сњежана Којић и Снежана Митић са НУ „Светозар Марковић“.

На Форуму је закључено да је важно повезивање институција и размена искуства и праксе, као и да се младима омогући стицање вештина за 21 век. Договорено је да се припреми конкретан предлог пројекта како ова идеја не би остала на нивоу иницијативе, са чиме су се учесници Форума сложили.

Поделите вест: