80 ГОДИНА СЕЋАЊА НА СРПСКЕ ЖРТВЕ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Данас се обележава Дан сећања на српске жртве у Другом светском рату, када су пре 80 година немачке окупационе снаге у Крагујевцу стрељале око 3.000 недужних цивила, међу којима је убијено и 300 ђака и наставника Мушке гимназије.

Повод за стрељање били су немачки губици у борби са јединицама покрета отпора 16. октобра, на путу Крагујевац – Горњи Милановац. Нацисти су тада имали 10 мртвих и 26 рањених војника, а на основу наредбе немачког генерала Франца Бемеа од 10. октобра, за једног убијеног Немца стрељаће се 100 Срба, док ће за рањеног бити убијено 50. Одмазда је прво изведена 19. октобра у околним селима, 20. октобра је почела у Крагујевцу, а 21. октобра ђаци виших разреда гимназије су одведени и убијени. Међу њима су била деца од петог до осмог разреда.

Прво сећање на жртве злочина одржано је 1944. године, а спомен парк Крагујевачки октобар основан је 1953. године са циљем да очува успомену на убијене, да негује културу сећања и шири идеју мира и толеранције кроз разне меморијалне и уметничке манифестације.

Велики школски час поред споменика стрељаним ђацима и наставницима одржава се од 1971. године.

Поделите вест: