DANI EVROPSKE BAŠTINE U „ADLIGATU“

Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju ADLIGATsa Banjice otvorilo je vrata svoje nepregledne zbirke knjiga i predmeta za posetioce koji su, u okviru Dana evropske baštine, mogli da se upoznaju sa delom postavke izložene u Muzeju knjige i putovanja i Muzeju srpske književnosti.

„ADLIGAT“ ima veoma značajnu ulogu u očuvanju kulturno – istorijskog nasleđa i sa jednakom pažnjom posetiocima predstavlja kulture zemalja celog sveta čuvajući vredne, neobične i retke knjige pisane na papiru od pirinča ili bananinom lišću i pisma, predmete i povelje istorijski značajnih ličnosti poput Napoleona i Luja XIV, kao i riznicu srpske istorije i književnosti koja broji više od 40 legata- zaostavština srpskih pisaca, slikara, glumaca, naučnika kao što su Milovan Danojlić, Pavle Vuisić, Milić od Mačve, akademik Miodrag Pavlović i mnogi drugi.

Posebnu zbirku čine rukopisi među kojima su pisma, dopisi i radovi Mihaila Petrovića Alasa, Isidore Sekulić, Miloša Crnjanskog, Pupinovo pismo Tesli i Edisonov rukopis.

Takođe, „ADLIGAT“ veoma posvećeno prikuplja rukopise savremenih pisaca koji svoja dela rukom ispisuju na stranicama objavljenih knjiga uporedo sa odštampanim tekstom, kako bi ostao sačuvan za buduće generacije.

Gradska opština Voždovac i Udruženje „ADLIGAT“ uspešno sarađuju dugi niz godina, a rezultat saradnje su i organizovane posete u okvir Dana evropske baštine na Voždovcu.

Podelite vest: