ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ У „АДЛИГАТУ“

Удружење за културу, уметност и међународну сарадњу АДЛИГАТса Бањице отворило је врата своје непрегледне збирке књига и предмета за посетиоце који су, у оквиру Дана европске баштине, могли да се упознају са делом поставке изложене у Музеју књиге и путовања и Музеју српске књижевности.

„АДЛИГАТ“ има веома значајну улогу у очувању културно – историјског наслеђа и са једнаком пажњом посетиоцима представља културе земаља целог света чувајући вредне, необичне и ретке књиге писане на папиру од пиринча или бананином лишћу и писма, предмете и повеље историјски значајних личности попут Наполеона и Луја XIV, као и ризницу српске историје и књижевности која броји више од 40 легата- заоставштина српских писаца, сликара, глумаца, научника као што су Милован Данојлић, Павле Вуисић, Милић од Мачве, академик Миодраг Павловић и многи други.

Посебну збирку чине рукописи међу којима су писма, дописи и радови Михаила Петровића Аласа, Исидоре Секулић, Милоша Црњанског, Пупиново писмо Тесли и Едисонов рукопис.

Такође, „АДЛИГАТ“ веома посвећено прикупља рукописе савремених писаца који своја дела руком исписују на страницама објављених књига упоредо са одштампаним текстом, како би остао сачуван за будуће генерације.

Градска општина Вождовац и Удружење „АДЛИГАТ“ успешно сарађују дуги низ година, а резултат сарадње су и организоване посете у оквир Дана европске баштине на Вождовцу.

Поделите вест: