IZLOŽBA POSVEĆENA DANILU KIŠU

U svečanoj sali Opštine večeras je otvorena izložba plakata, portreta i video prezentacija o jednom od najvažnijih autora moderne književnosti-Danilu Kišu. Dokumenti koji svedoče o njegovom životu i radu, svojevrsno su priznanje Kišovom ugledu i njegovom značaju u kulturnom životu.

Prof. dr Danica Andrejević govorila je o Kišovom književnom opusu rekavši da se Kiš u početnim radovima oslanjao na forme i strukture Borhesa, a kasnije je stvorio svoju izuzetnost i posebnost u srpskoj književnosti, postao motivator za razvoj modernog srpskog romana 20. veka i neprikosnovena figura u svetskim književnim krugovima.

Autorka izložbe Olga Krasić Marjanović rekla je da je pripremajući izložbu pregledala 4800 dokumenata digitalizovanih i pohranjenih u SANU, koje je sam Kiš sačuvao, kao i da je pokušala da kroz izložbu ukaže na najvažnije segmente iz njegovog života.

Članica Veća Opštine Voždovac Andrijana Rusić se zahvalila autorki i gostima na inspirativnom i nadahnutom razgovoru i podsećanju na važnost Kišovog života i dela.

U okviru manifestacije Dani evropske baštine, Opština Voždovac i Biblioteka grada Beograda pozivaju sve da pogledaju izložbu do 6. oktobra.

Podelite vest: