VITEZOVI I LEGENDE SRPSKE DESPOTOVINE NA AVALI

U podnožju Avalskog tornja, na obroncima nekadašnjeg srednjovekovnog grada Žrnova, u nedelju je oživelo doba vitezova i princeza, junaštva i borbi, muzike i plesa srednjeg veka.

U okviru manifestacije Dani evropske baštine, održan je „Žrnov fest“ koji je svečano otvorio izaslanik predsednika Republike Srbije Dejan Savić rečima „Neka igre počnu“. On je rekao da je ovo veoma značajan festival koji u sprezi sa entuzijastima čuva tradiciju, kulturu pamćenja i istoriju našeg naroda.

Predsednica Opštine Voždovac Ivana Tomić Ilić je rekla da je ovo prvi put da se organizuje „Žrnov fest“, ali da će Opština nastaviti da kroz ovakve i slične manifestacije čuva nasleđe i omogući najmlađima da upoznaju nacionalnu kulturu i na ovaj način.

Festival je otpočeo uz blagoslov jereja Borislava Petrića, izaslanika Patrijarha Porfirija, a pažnju posetilaca na početku su privukle bohurt borbe. One se sastoje od nekoliko borilačkih veština, učesnici opremljeni replikama srednjovekovnih oklopa koriste zatupljeno metalno oružje i bore se sa protivnikom u cilju da ga obore.

Održane su i konjičke viteške igre u veštinama, kao i džaustin turnir – borbe konjanika sa kopljima. Tokom celog dana građani su imali priliku da jašu konje, fotografišu se sa jastrebovima, oprobaju se u streličarstvu i ukrste mačeve sa vitezovima. Objašnjena je taktika ratovanja, prikazani su zanati onog doba kao što su tkanje i izrada mozaika, a najviše aplauza prisutnih dobile su princeze koje su prikazale ples srednjovekovnog doba.

Žrnov fest svečano je zatvoren sa prvim mrakom kada su velikom broju okupljenih prikazane igre sa vatrom i borbe vatrenim mačevima.

Manifestaciju „Žrnov fest”, nazvanu po srednjovekovnoj tvrđavi koja je na vrhu Avale postojala do 1934. godine, kada je srušena zarad podizanja Spomenika neznanom junaku, organizovala je Opština Voždovac u saradnji sa Udruženjem za očuvanje starih zanata i veština „Beli orlovi”.

Podelite vest: