ВИТЕЗОВИ И ЛЕГЕНДЕ СРПСКЕ ДЕСПОТОВИНЕ НА АВАЛИ

У подножју Авалског торња, на обронцима некадашњег средњовековног града Жрнова, у недељу је оживело доба витезова и принцеза, јунаштва и борби, музике и плеса средњег века.

У оквиру манифестације Дани еврoпске баштине, одржан је „Жрнов фест“ који је свечано отворио изасланик председника Републике Србије Дејан Савић речима „Нека игре почну“. Он је рекао да је ово веома значајан фестивал који у спрези са ентузијастима чува традицију, културу памћења и историју нашег народа.

Председница Општине Вождовац Ивана Томић Илић је рекла да је ово први пут да се организује „Жрнов фест“, али да ће Општина наставити да кроз овакве и сличне манифестације чува наслеђе и омогући најмлађима да упознају националну културу и на овај начин.

Фестивал је отпочео уз благослов јереја Борислава Петрића, изасланика Патријарха Порфирија, а пажњу посетилаца на почетку су привукле бохурт борбе. Оне се састоје од неколико борилачких вештина, учесници опремљени репликама средњовековних оклопа користе затупљено метално оружје и боре се са противником у циљу да га оборе.

Одржане су и коњичке витешке игре у вештинама, као и џаустин турнир – борбе коњаника са копљима. Током целог дана грађани су имали прилику да јашу коње, фотографишу се са јастребовима, опробају се у стреличарству и укрсте мачеве са витезовима. Објашњена је тактика ратовања, приказани су занати оног доба као што су ткање и израда мозаика, а највише аплауза присутних добиле су принцезе које су приказале плес средњовековног доба.

Жрнов фест свечано је затворен са првим мраком када су великом броју окупљених приказане игре са ватром и борбе ватреним мачевима.

Манифестацију „Жрнов фест”, названу по средњовековној тврђави која је на врху Авале постојала до 1934. године, када је срушена зарад подизања Споменика незнаном јунаку, организовала је Општина Вождовац у сарадњи са Удружењем за очување старих заната и вештина „Бели орлови”.

Поделите вест: