6. АПРИЛ – ДАН КАДА JE ДРУГИ СВЕТСКИ РАТ ПОЧЕО У БЕОГРАДУ

Данас је један од најтужнијих дана у нашој историји када се сећамо погинулих цивила и страдалих војника који су живот изгубили током бомбардовања Београда 1941. године.

Пре 80 година, шестог априла, у 6:30 ујутру, без објаве рата, силе Трећег рајха су напале Краљевину Југославију. У бомбардовању Београда учествовало је 484 авиона. Погинуло је око 4 хиљаде људи, порушено је 627 а оштећено више од 8 хиљада зграда.

До темеља је срушена Народна библиотека Србије са око 350 хиљада књига, бомбардован је Стари двор, срушена Вазнесењска црква, гађана су склоништа и цивилни објекти.

На Вождовцу су највише страдали станари Пашиног брда, сељаци који су из подавалских села кренули пут града на пијацу и колоне људи који су Авалским путем покушали да изађу из Београда и склoне се на село.

Београд је од напада из ваздуха бранио елитни Шести ловачки пук лоциран на земунском аеродрому и јединице противваздухопловне одбране Ваздушне зоне Београд.

Не зна се тачан број авиона које су оборили пилоти изнад Београда, негде око 50, али се знају имена 11 погинулих хероја бранилаца престонице којих се сећамо:

  1. Милош Жунић, погинуо 6. априла код Панчева
    2. Михо Клавора, погинуо 7. априла код манастира Крушедол
    3. Владимир Горуп, погинуо 7. априла
    4. Карло Штрбенк, погинуо 6. априла код Глогоњског рита
    5. Добрица Новаковић, погинуо 6. априла код Београда
    6. Бранислав Тодоровић, погинуо 7. априла
    7. Јован Капешић, погинуо 7. априла код Бешке
    8 . Миливоје Бошковић, погинуо 7. априла код Ковиља
    9. Душан Борчић, погинуо 6. априла -пао у Сарајевску улицу
    10. Милутин Петров, погинуо 7. априла код ушца Тисе у Дунав
    11. Живица Митровић, погинуо 6. априла код Шида

 

Поделите вест: