ДЕЧЈА РОМСКА СЛАВА ТЕТКА БИБИЈА ОБЕЛЕЖЕНА НА ВОЖДОВЦУ

Поводом обележавања традиционалне дечје ромске славе „Тетка Бибија“, председница Градске општине Вождовац Ивана Томић Илић заједно са функционерима положила је венац и разговарала са присутним грађанима.

„Хвала вам што сте ме позвали и одмах на почетку да кажем да ја истински не осећам и не правим разлику да ли је неко Ром или није. Задовољство је бити овде данас са вама, врата Општине Вождовац су увек отворена за вас“, рекла је председница Томић Илић.

Обележавању славе која се празнује преко 140 година присуствовали су начелник Секретаријата за социјалну заштиту Милош Михајловић, председник Националног савета ромске националне мањине Далибор Накић, директор центра „Нови свет“ Илија Стојановић, домаћин славе Драгољуб Ацковић као и многобројни Роми са Вождовца, Европе и света.

Култ неканонизоване светитељке Бибије је веома поштован код Рома, који јој исказују посебну захвалност, јер је у време Другог светског рата била заштитница деце, а верници јој се клањају да их заштити од болести. Веома је поштована због чуда која су се десила на њеном гробу.

Поделите вест: