УЧЕНИЦИ ГЕОЛОШКЕ И ХИДРОМЕТЕОРОЛОШКЕ ШКОЛЕ „МИЛУТИН МИЛАНКОВИЋ“ У RYCO ПРОЈЕКТУ ,,VOICES”

Ученици Геолошке и хидрометеоролошке школе „Милутин Миланковић“ у Београду, учествовали су у пројекту „VOICES“ (Гласови) под покровитељством Регионалне канцеларије за сарадњу младих – RYCO. Партнери школе  у пројекту биле су средње школе из Северне Македоније и Црне Горе: Гимназија „Мирче Ацев” из Прилепа и ЈУ Прва средња стручна школа из Никшића, као и удружење уметника ,,Базаарт“ из Београда.

Реализација пројекта почела је у јануару 2020. године, кампом у Прилепу, у коме су ученици и наставници похађали радионице креативне драме. Рад на креативном процесу током кампа био је праћен сјајним искуствима. Нажалост, због новонастале  епидемиолошке ситуације током марта 2020. године, непосредан рад са ученицима је прекинут, а потом  настављен тек 24. новембра исте године, онлајн радионицама преко Zoom платформе. Период пре новембра коришћен је за интензивне методичке припреме за рад у новим условима. У почетку је било тешко пребацити креативни процес у онлајн услове, али упоран и истрајан рад на крају су дали резултате. Снимљен је материјал који представља хибридни уметнички израз у специфичним условима.

Значај овог пројекта је у томе што је школи омогућена сарадња са школама у региону. Ученици су упознали своје вршњаке из региона и имали прилику да  заједно са драмским уметницима раде на унапређењу компетенција из области њиховог интересовања. Назив пројекта – Гласови, као примарни циљ поставио је оснаживање и охрабривање младих да искажу своју перспективу сагледавања живота, света и људи – на креативан, уметнички начин.

У циљу одрживости, ширења, примене и евалуације пројекта, наставници су са ученицима из Београда, Прилепа и Никшића креирали сценарио интердисциплинарног часа у коме су методе креативне драме коришћене за разумевање повезаности природних и друштвених наука. Ученици су током часа користили знања и вештине са радионица креативне драме и били пуно мотивисанији за учење. Креативни процес, дружење и учење на нов и другачији начин је оно по чему ће овај пројекат бити упамћен.

Поделите вест: