ПОЛАГАЊЕМ ВЕНАЦА ОБЕЛЕЖЕН ДАТУМ РОЂЕЊА ВОЈСКОВОЂЕ СТЕПЕ СТЕПАНОВИЋА

Поводом рођења славног војсковође Степе Степановића, данас је на његов споменик положио венац начелник Управе Градске општине Вождовац Марко Денчић у присуству мештана.

Помен и почаст је одата и испред родне куће у Кумодражу. Венац су положили начелник Марко Денчић и историчар Чедомир Антић. Поред беседе оца Средоја Врањеша, старешине цркве Свете Тројице, присутнима се обратио начелник Денчић.

„Вождовчани су веома поносни на славног јунака и војсковођу по коме једна од главних улица на Вождовцу носи име, као и једно велико и новије насеље. Председница Општине Ивана Томић Илић, рођена Кумодражанка, се јако залаже да се заслужни Вождовчани не забораве и да се Степина родна кућа за коју је задужен Музеј града Београда ускоро обнови“, рекао је  Денчић.

Историчар Чедомир Антић нагласио је да су Срби имали велике владаре и војсковође, али да су се само у једној генерацији појавили велики официри и ратници. Била је то генерација Степе Степановића.

„Степан се родио у земљи која је постојала на тековинама једног великог пораза који се показао као победа, а то су српски устанци. Придружио се српској војсци након што је завршио неколико разреда Гимназије и већ 1876. године учествовао је као млад подофицир у рату за независност. Имао је прилику да учествује у српским победама и поразима. После две године постаје официр и школује се само у Србији. Током 38 година каријере прешао је 18 чинова српске војске. Био је несаломивог духа“, рекао је Антић окупљенима.

Ученица Основне школе „Војвода Степа“ Кристина Милутиновић, прочитала је састав о Степи, а чланови АКУД-а “Војвода Степа” Кумодраж у народним ношњама одиграли кореографију из Шумадије.

Свечаној академији присуствовали су и Степина праунука др Ивана Лучић, праунук Драгиша Степановић, кустоси Музеја града Београда Ивана Милошевић и Горан Антонић, као и мештани.

Поделите вест: