ZAVRŠENO RENOVIRANjE BIBLIOTEKE “DOSITEJ OBRADOVIĆ” NA VOŽDOVCU

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić obišao je danas, u društvu zamenice predsednika Skupštine grada Andree Radulović, renovirane prostorije Biblioteke „Dositej Obradović” u Ustaničkoj ulici na opštini Voždovac. Događaju su prisustvovali gradski sekretar za kulturu Ivan Karl, podsekretarka za kulturu Gordana Goncić i predsednica opštine Voždovac Ivana Tomić Ilić.

Vesić je podsetio da će se za dve godine navršiti 100 godina od osnivanja Biblioteke „Dositej Obradović”, da nemamo puno institucija sa takvom tradicijom i da bi trebalo posebno da ih čuvamo.

– Srećan sam i zadovoljan jer smo zajedničkim radom uspeli da renoviramo prostorije ove biblioteke, a ukupan trošak iznosio je oko 100.000 evra. Tu se podrazumevaju građevinski radovi, nove police i sve ono što je bilo potrebno da biblioteka danas izgleda ovako – istakao je Vesić.

On je naglasio da je Grad spreman da nastavi sa ulaganjem u biblioteke i druge ustanove kulture i dodao da je ponosan na činjenicu da se nikada nije više ulagalo u ustanove kulture.

– Iako je činjenica da se nikada nije ovoliko ulagalo u kulturu, to ne znači da ne može da se radi još bolje i više. Ponosni smo na Biblioteku grada Beograda koja obavlja važan posao za stanovnike srpske prestonice. Taj posao se ne može meriti novcem i ne može da se radi bez ljubavi. Zbog toga smo posebno zahvalni ljudima koji rade u gradskim bibliotekama, a mi ćemo se truditi da to adekvatno nagradimo – istakao je zamenik gradonačelnika.

On je dodao da je opremanje Biblioteke „Dositej Obradović” završeno, te da je danas dogovoreno da se urede i prostorije čitaonice koje se nalazi na spratu ispod. Takođe je izvesno da će taj posao koštati manje nego što je slučaj bio sa bibliotekom, napomenuo je Vesić.

– Kada Opština Voždovac pronađe prostor, nameravamo da otvorimo jednu biblioteku u nekom od podavalskih sela. Grad će finansirati takve projekte jer nikada nije dovoljno biblioteka i ustanova kulture. Ovo nije preterano veliki i skup projekat, ali je meni posebno drag jer je ulaganje u kulturu isto što i ulaganje u budućnost – rekao je Vesić.

Predsednica opštine Voždovac Ivana Tomić Ilić je zahvalila Goranu Vesiću i Andrei Radulović što su obezbedili mnogo bolje uslove korisnicima usluga Biblioteke „Dositej Obradović”.

– Nastavićemo da radimo na pronalaženju prostora za biblioteku u podavalskom području. Danas smo saznali da će Opština Voždovac dobiti dodatnih 50 miliona dinara koji će biti potrošeni u skladu sa potrebama građana – rekla je Ivana Tomić Ilić i istakla da Voždovčani ponovo imaju svoje mesto za čitanje i druženje sa knjigom.

Tom prilikom predsednica Opštine je poklonila knjige i naglasila da će Opština nastojati da što više pomogne rad i obogati fond biblioteke.

Direktorka Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov istakla je da su za ustanovu na čijem je čelu ovo najlepši dani jer, kako je rekla, jedan ovako lepo renoviran i uređen prostor „vraćen je čitaocima na korišćenje”.

– Opština Voždovac je velika. Imamo puno članova među kojima je i dosta dece, studenata, ali i građana koji jednostavno vole da čitaju – rekla je Jasmina Ninkov.

Podelite vest: