DAN DRŽAVNOSTI OBELEŽEN NA VOŽDOVCU

Rukovodstvo Opštine Voždovac, članovi Veća i narodni poslanik Vuk Mirčetić položili su danas venac na spomenik palim braniocima Zuca iz Prvog i Drugog svetskog rata.
Povodom Dana državnosti kada se u Srbiji slavi spomen na Prvi srpski ustanak, podignut u Orašcu 1804. godine i spomen na prvi Ustav Knjažestva Srbije – Sretenjski ustav iz 1835. godine, opštinski funkcioneri odali su ovde počast svim precima koji su postavljali temelje, gradili i branili državu tokom vekova.
Predsednica GO Voždovac Ivana Tomić Ilić je istakla da je 15. februar najvažniji datum u političkom, kulturnom i istorijskom kalendaru Srbije jer se sećamo prve srpske revolucije i prvog srpskog Ustava.
„Danas bismo mogli da ispričamo svojoj deci ko je bio vožd Karađorđe po kojem je naša opština dobila ime. Šta je on značio i šta je sve uradio da Srbiju oslobodi od Turaka. Trebali bismo da im kažemo i kakvu slobodu je Srbiji doneo Sretenjski ustav i da im pokažemo mesta, kao što je ovo na kojem smo sada, koja se sećaju svih onih koji su za slobodu Srbije poginuli.
Važno je da ih naučimo da znaju ko su bili njihovi preci, da ih vaspitamo da budu uzorni i vredni i da tako nastavimo da gradimo slobodnu Srbiju“, rekla je Ivana Tomić Ilić.

Podelite vest: