МЕЂУНАРОДНИ ДАН СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ ХОЛОКАУСТА

Градска општина Вождовац и житељи Општине се са пијететом сећају жртава Холокауста и чувају сећање на знане и незнане који су страдали током Другог светског рата.

Генерална скупштина Уједињених Нација усвојила је Резолуцију  1. новембра 2005. године којом је 27. јануар проглашен Међународним даном сећања на све грађане света који су уморени у Холокаусту и геноциду. Овог дана, 1945. године јединице Црвене Армије ослободиле су злогласни концентрациони логор смрти, Аушвиц – Биркенау у Пољској,  један од највећих који су нацисти створили у Другом светском рату. У гасним коморама ове фабрике смрти уморено је више од милион затвореника, углавном пољских и европских Јевреја, али и Рома и Пољака и припадника других народа. После рата ово стратиште претворено је у музеј.

Србија је посвећена сећању и очувању успомене на пострадале грађане који су уморени на монструозни начин у усташким и нацистичким логорима у Јасеновцу и Доњој Градишци, као и Топовске шупе на Аутокоманди, Бањичком логору, на Сајмишту и небројеним знаним и незнаним јамама и логорима. Српски народ није пребројао све своје жртве огромног страдања, посебно у прошлом веку, а историчари су изнели податак да је реч о неколико стотина хиљада уморених људи, жена и деце. Чувамо живо сећање на пострадале жртве јер је то национална дужност и обавеза како се злочин никада више не би поновио.

У концентрационом логору Топовске шупе који се налазио на Аутокоманди и Бањичком логору вршена су масовна хапшења и убиства грађана који су пружили отпор немачкој окупацији. Коначни број страдалих није познат због тога што су нацисти приликом повлачења уништавали доказе.

 

Поделите вест: