У НАЈКРАЋЕМ РОКУ САНИРАН КРОВ НА ОШ „ЗМАЈ ЈОВА ЈОВАНОВИЋ”

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић обишао је данас ОШ „Змај Јова Јовановић” на Вождовцу на којој je завршенa реконструкцијa крова који је оштећен прошле године.
Радојичић је рекао да је вредност радова 22 милиона динара, а уједно најавио и даља улагања у ову школу.
– Јак ветар је прошле године срушио део крова ОШ „Змај Јова Јовановић” и тада смо обећали да ћемо у најкраћем могућем року решити проблем. Радови су завршени, а уложенa су 22 милиона динара и сада је кров у потпуности реконструисан. Наставићемо да улажемо у основне школе широм Београда, а у овом тренутку се ради пројекат за реконструкцију и санацију фиксултурне сале ОШ „Змај Јова Јовановић”. Ова школа је основана 1868. године, односно пре више од 150 година, има богату традицију, али захтева даља улагања, што ће Град Београд и обезбедити. У овом тренутку, буџет Секретаријата за образовање и дечју заштиту износи око 200 милиона евра, односно око 23,4 милијарде динара– рекао је Радојичић.

 

Према његовим речима, на општини Вождовац има 12 хиљада средњошколаца и 5.400 основаца за које је из градског буџета издвојено око 110 милиона динара, што је изузетно велико повећање у односу на прошлу годину када је тај износ био 52 милиона динара.

– Без обзира на чињеницу да је буџет Града Београда смањен у односу на прошлу годину због епидемије, потрудили смо се да издвајања за образовање и дечију заштиту не буду промењена, тачније да остану на високом нивоу као прошле године – додао је градоначелник.

Он је подсетио да је данас почело друго полугодиште и рекао да ОШ „Змај Јова Јовановић” похађа 870 ђака.

– Ђаци имају комбинован начин наставе, одељења су подељена и увек је око половине ђака присутно на настави. Известан број деце се пријавио за онлајн наставу и функционише, као и пре распуста, комбиновани модел – истакао је Радојичић.

Градоначелник је рекао да су у плану реконструкције Девете београдске гимназије и Машинске школе „Радоје Дакић” у Раковици, као и завршетак радова на реконструкцији Земунске гимназије.

– Када је образовање у питању, то су вероватно и три најважнија пројекта на којима тренутно радимо. Око милијарду и по динара одвојено је за енергенте, односно за грејање школа, док је на име материјалних трошкова опредељено 6,1 милијарда динара, а из тих средстава набављају се и сва дезинфекциона и остала средства потребна да сачувамо децу у време епидемије. Када су образовање и дечија заштита у питању, Београд води одговорну политику и то ће и у будућности остати један од наших приоритета – поручио је Радојичић.

Секретар Славко Гак је истакао да су све школе у Београду спремно дочекале почетак другог полугодишта. Град Београд је за школе обезбедио готово 6,1 милијарду динара за школе у 2021. години, указао је Гак.

– Такође смо као секретаријат у претходном периоду измирили материјалне трошкове према школама. Апелујемо на директоре да од тог новца обезбеде и заштитну опрему против вируса корона за своје запослене – навео је Гак.

Он је истакао да ће превентивне епидемиолошке мере, које су биле усвојене 1. септембра, бити спровођене и током другог полугодишта. Упутио је апел на све да наставе са строгим поштовањем мера, како поново не би дошло до затварања школа.

Он је додао да родитељи и даље могу да се изјасне како ће њихово дете похађати друго полугодиште. Најбитније је, како је истакао, да ће сва деца кренути у своје школе.

– До краја седмице ћемо имати прецизне податке колико ће деце похађати редовну, а колико њих ће наставити да прати онлајн наставу – до зимског распуста било их је до 10 одсто. Ученици ће до четвртог разреда ићи у две групе у преподневној смени, док ће за старије ученике свака школа за себе направити план – прецизирао је Гак.

Он је додао да је редовно грејање у свим школама, те да је Секретаријат обавестио „Београдске електране” да се школе прописно греју током хладног таласа. Истакао је да су предшколске установе од отварања радиле све време.

Заменица директора ОШ „Змај Јова Јовановић” Биљана Ђурђевић истакла је да је школа захвална градоначелнику и градском Секретаријату за образовање и дечју заштиту на санацији крова школе.

– Настава је почела данас, а ученици нижих разреда су подељени у две групе, са паузом од 20 минута за дезинфекцију учионица. Ученици виших разреда наставу похађају од 14 часова, а смене су подељене у две групе тако да ће једна група похађати наставу понедељком, средом и петком, а друга уторком и четвртком – прецизирала је она.

Ђурђевићева је навела да су сви услови за почетак другог полугодишта испуњени, да је грејање добро и да се настава одвија без проблема.

Председница општине Вождовац Ивана Томић Илић захвалила је Граду и Секретаријату на ангажованости и позвала родитеље да се, како каже, слободно обрате Општини, ради решавања проблема у школама. Додала је да ће се ове године градити нови вртић у насељу Браћа Јерковић.

Поделите вест: