МЕЂУНАРОДНИ ДАН ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

Градска општина Вождовац, поводом 3. децембра Међународног дана особа са инвалидитетом, подсећа да здравствене, социјалне и економске последице глобалне пандемије COVID-19, несразмерно утичу на особе са инвалидитетом.

Током пандемије – изолација, прекид комуникације, ремећење рутинских поступака и смањена доступност услуга, здравствених и осталих, у великој мери утичу на живот и ментално благостање особа са инвалидитетом.

Овогодишња тема обележавања Дана под називом „Изградити бољи свет после ковида – инклузиван, приступачан и одржив за све особе“ наглашава важност јачања наших колективних напора за универзални приступ основним услугама, укључујући непосредну здравствену и социјалну заштиту, образовање, дигиталну инфраструктуру, доступне информације, запошљавање и друге социо-културне могућности како би се осигурало да особе са инвалидитетом не заостају у кризним временима и након њих.

Председница Општине Ивана Томић Илић поручила је, овим поводом, да је важно да се посветимо стварању друштва у којем ће права и могућности бити једнаке за све и у којем ће човека карактерисати способност а не инвалидност.

Поделите вест: