ПОЛОЖЕНИ ВЕНЦИ У СПОМЕН-ПАРКУ „ЈАЈИНЦИ“

Одавањем почасти и полагањем венаца страдалима, данас је одржана државна комеморативна свечаност посвећена очувању сећања на више десетина хиљада страдалих на стрелишту у Јајинцима.

Венце су положили премијерка Србије Ана Брнабић, заменик градоначелника Горан Весић, председница Градске општине Вождовац Ивана Томић Илић, представници министарстава, делегација Генералштаба Војске Србије, делегација СУБНОР-а, представници Српске православне цркве, јеврејске заједнице у Србији, војни изасланици страних амбасада у Београду и др.

Премијерка Ана Брнабић обратила се присутнима речима да је на овом месту убијено више од 80.000 Срба, Јевреја, Рома, припадника НОР-а, антифашиста…

„Поклањамо се нашим прецима који су се борили за идеале слободе и правде. Њима, који су убијани само зато што су били различити, зато што нису исте етничке, верске или идеолошке припадности као њихове убице. Историјска истина је да смо као народ у оба светска рата били на правој страни историје. Руководство Србије, на челу са председником Републике Србије Александром Вучићем и сви они који данас прихватају штафету историје добро знају и показају да они који су овде пали нису гинули узалуд“, рекла је премијерка Брнабић.

Спомен-парк „Јајинци“ подигнут је на локалитету војног стрелишта које су користиле оружане снаге Краљевине Југославије, а које је током Другог светског рата постало место највећег страдања недужног становништва на територији окупиране Србије.

Поделите вест: