ПРЕДСЕДНИЦА ОПШТИНЕ ВОЖДОВАЦ ОДАЛА ПОЧАСТ ЖРТВАМА БАЊИЧКОГ ЛОГОРА

Полагањем венаца на споменик страдалима обележена је 76. годишњица од затварања логора „Бањица“ у којем је живот изгубило око 4.200 људи.
Председница ГО Вождовац Ивана Томић Илић рекла је да су старије генерације памтиле злочине из Другог светског рата и да су о томе говориле својим потомцима.

„Наша је обавеза да данашње генерације научимо шта се догађало у историји овог града. Ко су биле сестре Букумировић по којима један вртић на Вождовцу носи име – сестре које су страдале у овом логору. Да им пренесемо да Улица учитељице Леонтине Краус носи име по веома храброј жени која се противила фашистичком режиму и која је дала свој живот у замену за живот најмлађег логораша на Бањици“, рекла је Томић Илић.
Она је  истакла да се не сме заборавити борба и отпор фашизму због којег су логораши били ухапшени и стрељани, јер је то наш дуг  и залог за будућност,  да чувамо успомену на родољубе који су дали животе за отаџбину.

Минутом ћутања чланови СУБНОР-а, представници Града Београда, чланови Већа Општине Вождовац, чланови породица убијених као и сви присутни, одали су почаст невиним жртвама и положили венце на спомен обележје.

Поделите вест: