ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „МИРОСЛАВЉЕВО ЈЕВАНЂЕЉЕ“ У ОПШТИНИ ВОЖДОВАЦ

У присуству Вождовчана, свештенства, функционера и чланова Већа ГО Вождовац отворена је изложба „Мирослављево јеванђеље – Божанско надахнуће“ у свечаној сали Општине.

Изложбу у оквиру манифестације „Дани европске баштине“ отворила је председница Вождовца Ивана Томић Илић и присутнима се захвалила на интересовању и посети изложбе која представља највредније српско покретно добро. „Ово је велика част за све грађане, а посебно за нас јер овде је премијерно изложена највернија копија Мирослављевог јеванђеља који је најзначајни ћирилични рукопис. Радићемо на томе да историјске и културне вредности нашег народа поносно представљамо и промовишемо, а посебно славне јунаке са нашег Вождовца попут војводе Степе, Васе Чарапића, Милунке Савић и многе друге. Ми смо поносни на све што су нам преци оставили и тиме нас задужили да будемо бољи и да ми оставимо лепше место за живот нашим потомцима“, рекла је окупљенима председница Вождовца Ивана Томић Илић.

Изложба је организована у сарадњи Музеја књиге и путовања „Адлигат“ и ГО Вождовац и биће отворена за посетиоце све до 15. октобра 2020. године. „Култура је још увек значајна и зато постоје људи као што су Вељко Топаловић, Ивана Томић, Вук Мирчетић и многи други који разумеју да нема народа ни државе без културе. Ниједан председник Општине није био у Адлигату, не замерам, имали су важнијег посла. Али Ивана и Вук су нас већ посетили. Не по функцији, не по дужности, већ као забринути грађани дошли су и пружили руку спаса када је било најпотребније. Има томе већ четири године, али ћемо памтити и за 44“, истакао је председник „Адлигата“ Виктор Лазић.

Аутор изложбе Вељко Топаловић истакао је значај Мирослављег јеванђеља и објаснио симболику иницијала рукописа која сведочи о широком образовању српских средњовековних илуминатора. Публика је имала прилику да погледа и комплет који чине: факсимил, пратеће књиге, постамент и заштитни ковчег. Посетиоцима су представљене и скулптуре са тематиком јеванђеља аутора Горана Јанковића.

Поделите вест: