ПРЕДАВАЊЕ ВИКТОРА ЛАЗИЋА „О ЗНАЧАЈУ ВОЈВОДЕ СТЕПЕ СТЕПАНОВИЋА“

У оквиру манифестације „Дани европске баштине“, Градска општина Вождовац вас позива на предавање „О ЗНАЧАЈУ ВОЈВОДЕ СТЕПЕ СТЕПАНОВИЋА, које се одржава у дворишту родне куће војводе Степе, у Кумодражу, Улица Врчинска бр.1

О славном војсковођи, у уторак 29. септембра у 11:00 часова, говори  ВИКТОР ЛАЗИЋ, директор „Адлигата“.

Војвода Степа Степановић је један од највећих српских војсковођа и стратега српског народа, пред чијим родним домом евоцирамо успомене на Вождовачнина кога су уважавали српски и савезнички војници, а чија је  војничка слава остала у аналима светске историје.

 „Није Војводин живот само рођењем везан за Кумодраж. Током Колубарске битке његова Друга армија утврдила је фронт на линији Авала-Кумодраж. Велика битка одиграла се 14. децембра када је Степа напао непријатељске положаје на брду Торлак.

Дакле, овим нашим падинама и увалама, није се Степа само играо као дете, већ и борио као генерал. Зато је његов дух тако присутан, зато се чини да је 90 година пребрзо прошло, а да је он и даље ту, међу нама, негде сакривен зато што га хвалимо, а он се увек склањао када га хвале, усред битака био је први, али када су се славиле победе, остајао је код куће. „Може то и без мене“, говорио је.“ ( из предавања Виктора Лазића поводом 90 година од смрти Степе Степановића).

Грађани који су заинтересовани за предавање могу се пријавити на: protokol@vozdovac.rs

Посетиоци су обавезни да носе заштитну маску и понесу са собом важећи лични документ!
Окупљање пријављених посетилаца испред зграде Општине Вождовац (Устаничка 53), у 10:30. Обезбеђен је превоз до комплекса и назад.

Поделите вест: