БЕЛИ ПОТОК УСКОРО ДОБИЈА ПОСТРОЈЕЊЕ ЗА ПРЕЧИШЋАВАЊЕ ОТПАДНИХ ВОДА

Заменик градоначелника Београда Горан Весић и председник Општине Вождовац Александар Савић обишли су данас радове на изградњи постројења за пречишћавање отпадних вода у Белом потоку.

Према речима Горана Весића, у оквиру постројења постојаће базен у којем ће се скупљати, потом механички и биолошки пречишћавати отпадне воде. Након тога, као чиста техничка вода биће спровођена до мањих водотокова и на тај начин пречишћену воду враћати у природу. „У првој фази ће на нову мрежу бити прикључено око 1.000 људи и све отпадне воде које они генеришу биће пречишћаване. Он је прецизирао да је вредност ове инвестиције нешто већа 500.000 евра, али је у потпуности оправдана јер ће подићи квалитет живота грађана и додао да је овај посао пример добре заједничке сарадње Месне заједнице „Бели поток“, општине Вождовац и Града Београда. „Суштина је да сви људи, где год да живе, имају исти квалитет живота – решену канализацију, воду, пут и превоз“ – поручује Весић.

Председник Општине Александар Савић се захвалио Граду Београду на интезивној сарадњи у решавању овог еколошког комуналног проблема. Он је подсетио да је Вождовац, нарочито овај подавалски део, дуго био запостављен, те да је Општина у сарадњи са Градом покренула низ пројеката чији је циљ побољшање инфраструктуре и већи степен заштите животне средине. У Белом Потоку је изграђено око 85 одсто секундарне канализационе мреже, али нико није размишљао о томе да отпадне воде морају да буду прерађене. „Сама изградња овог постројења ће трајати врло кратко, до краја септембра. Поред овога 2014. године отворили смо и уређај за пречишћавање вода у Зуцу, а у плану је почетак изградње истог објекта у Пиносави, а касније и у Рипњу, који је јако разуђен и где ће бити потребно више оваквих постројења“ – наводи Савић. Према његовим речима, поред овог посла, Општина Вождовац је покренула и пројекат Јелезовачког колектора, на који ће се прикључити око 5.000 домаћинстава делом из општине Раковица, а већином из Јајинаца и Кумодража

„Сматрам да је ово Вождовац заслужио, а да ћемо у наредном периоду решавати и проблем секундарне канализационе мреже, за коју је Општина већ урадила пројекат за 70 км мреже у Кумодражу и Јајинцима” – рекао је председник Савић.

Обиласку радова присуствовали су и заменик председника Општине Звонко Трајковић, чланови Већа оптшине Вождовац Милош Стојановић, Момир Ћировић, Милан Мартиновић и представници Дирекције за грађевиснко земљиште и изградњу Београда.

Поделите вест: