BELI POTOK USKORO DOBIJA POSTROJENjE ZA PREČIŠĆAVANjE OTPADNIH VODA

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i predsednik Opštine Voždovac Aleksandar Savić obišli su danas radove na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Belom potoku.

Prema rečima Gorana Vesića, u okviru postrojenja postojaće bazen u kojem će se skupljati, potom mehanički i biološki prečišćavati otpadne vode. Nakon toga, kao čista tehnička voda biće sprovođena do manjih vodotokova i na taj način prečišćenu vodu vraćati u prirodu. „U prvoj fazi će na novu mrežu biti priključeno oko 1.000 ljudi i sve otpadne vode koje oni generišu biće prečišćavane. On je precizirao da je vrednost ove investicije nešto veća 500.000 evra, ali je u potpunosti opravdana jer će podići kvalitet života građana i dodao da je ovaj posao primer dobre zajedničke saradnje Mesne zajednice „Beli potok“, opštine Voždovac i Grada Beograda. „Suština je da svi ljudi, gde god da žive, imaju isti kvalitet života – rešenu kanalizaciju, vodu, put i prevoz“ – poručuje Vesić.

Predsednik Opštine Aleksandar Savić se zahvalio Gradu Beogradu na intezivnoj saradnji u rešavanju ovog ekološkog komunalnog problema. On je podsetio da je Voždovac, naročito ovaj podavalski deo, dugo bio zapostavljen, te da je Opština u saradnji sa Gradom pokrenula niz projekata čiji je cilj poboljšanje infrastrukture i veći stepen zaštite životne sredine. U Belom Potoku je izgrađeno oko 85 odsto sekundarne kanalizacione mreže, ali niko nije razmišljao o tome da otpadne vode moraju da budu prerađene. „Sama izgradnja ovog postrojenja će trajati vrlo kratko, do kraja septembra. Pored ovoga 2014. godine otvorili smo i uređaj za prečišćavanje voda u Zucu, a u planu je početak izgradnje istog objekta u Pinosavi, a kasnije i u Ripnju, koji je jako razuđen i gde će biti potrebno više ovakvih postrojenja“ – navodi Savić. Prema njegovim rečima, pored ovog posla, Opština Voždovac je pokrenula i projekat Jelezovačkog kolektora, na koji će se priključiti oko 5.000 domaćinstava delom iz opštine Rakovica, a većinom iz Jajinaca i Kumodraža

„Smatram da je ovo Voždovac zaslužio, a da ćemo u narednom periodu rešavati i problem sekundarne kanalizacione mreže, za koju je Opština već uradila projekat za 70 km mreže u Kumodražu i Jajincima” – rekao je predsednik Savić.

Obilasku radova prisustvovali su i zamenik predsednika Opštine Zvonko Trajković, članovi Veća optšine Voždovac Miloš Stojanović, Momir Ćirović, Milan Martinović i predstavnici Direkcije za građevisnko zemljište i izgradnju Beograda.

Podelite vest: