DOGOVOR O BUDUĆOJ SARADNjI OPŠTINA VOŽDOVAC I SIMERING

U okviru dvodnevne posete delegacije Zimeringa, danas je u Starom dvoru upriličen razgovor sa gradonačelnikom Beograda prof. dr Zoranom Radojičićem, na kojem je dogovorena buduća saradnja Voždovca i Simeringa kao i potpisivanje povelje o bratimljenju dve opštine.

Sa gradonačelnikom su razgovarali  predsednik bečkog okruga Simering  Paul Štadler i poslanik bečkog pokrajinskog i gradskog parlamenta Nemanja Damjanović, kao i  predsednik opštine Voždovac Aleksandar Savić koji je domaćin delegaciji.

Gradonačelnik Radojičić podsetio je da je početkom oktobra sa gradonačelnikom Beča Mihailom Ludvigom potpisao Sporazum o saradnji kojim su predviđeni kontakti u oblasti „pametnih gradova”, turizma, kulture, privrede, stanovanja, urbanog razvoja i drugih oblasti.

„Pre nekoliko meseci razgovarao sam sa poslanikom u bečkom parlamentu Nemanjom Damjanovićem i tada smo se dogovorili da napravimo saradnju jedne beogradske i bečke opštine. Na inicijativu da sa bečke strane to bude okrug Simering predložio sam opštinu Voždovac i gosti iz Beča juče su posetili ovu našu gradsku opštinu, a na današnjem sastaku složili smo se da nas povezuju zajednička istorija, kulturna dešavanja, reka Dunav i još mnogo toga. Saglasili smo se da je ovo tek početak naše saradnje i da treba da radimo na izradi konkretnih projekata koje ćemo zajednički sprovesti u delo. Nadamo se da će ova velika zainteresovanost za saradnju sa obe strane rezultirati važnim koracima u razvoju naših opština i prestonica“,  istakao je gradonačelnik Radojičić.

Predsednik Simeringa, 11. okruga Grada Beča, Paul Štadler ukazao je da saradnja ove opštine sa Opštinom Voždovac ima veoma dobru perspektivu.

“Ovo je moj prvi dolazak u Beograd, oduševljen sam onim što sam video i radujem se budućoj saradnji. Saradnja Simeringa i Voždovca predstavljaće pokretanje dva manja mehanizma, koji će potencirati pokretanje mnogo većeg točka razvoja, koji predstavlja saradnja Beča i Beograda, na korist svih naših sugrađana“. istakao je Štadler.

Aleksandar Savić je najavio da će saradnja obuhvatiti  kulturnu i privrednu razmenu iskustava, a opština Simering će  razmotriti sve mogućnosti investicija na Voždovcu i u tom smislu austrijskim privrednicima preporučiti Vozdovac.

Sastanku su prisustvovali i načelnik Uprave GO Voždovac Marko Denčić, odbornica u Skupštini Simeringa Eleonore Štadler i izalsanik za integraciju FPO Ružica Damnjanović.

Delegacija je u okviru svoje posete obišla Kalemegdan, Avalu, Narodni muzej i Skadarliju kako bi se upoznala i sa turističkim vrednostima Voždovca i Beograda.

Podelite vest: