ДОГОВОР О БУДУЋОЈ САРАДЊИ ОПШТИНА ВОЖДОВАЦ И СИМЕРИНГ

У оквиру дводневне посете делегације Зимеринга, данас је у Старом двору уприличен разговор са градоначелником Београда проф. др Зораном Радојичићем, на којем је договорена будућа сарадња Вождовца и Симеринга као и потписивање повеље о братимљењу две општине.

Са градоначелником су разговарали  председник бечког округа Симеринг  Паул Штадлер и посланик бечког покрајинског и градског парламента Немања Дамјановић, као и  председник општине Вождовац Александар Савић који је домаћин делегацији.

Градоначелник Радојичић подсетио је да је почетком октобра са градоначелником Беча Михаилом Лудвигом потписао Споразум о сарадњи којим су предвиђени контакти у области „паметних градова”, туризма, културе, привреде, становања, урбаног развоја и других области.

„Пре неколико месеци разговарао сам са послаником у бечком парламенту Немањом Дамјановићем и тада смо се договорили да направимо сарадњу једне београдске и бечке општине. На иницијативу да са бечке стране то буде округ Симеринг предложио сам општину Вождовац и гости из Беча јуче су посетили ову нашу градску општину, а на данашњем састаку сложили смо се да нас повезују заједничка историја, културна дешавања, река Дунав и још много тога. Сагласили смо се да је ово тек почетак наше сарадње и да треба да радимо на изради конкретних пројеката које ћемо заједнички спровести у дело. Надамо се да ће ова велика заинтересованост за сарадњу са обе стране резултирати важним корацима у развоју наших општина и престоница“,  истакао је градоначелник Радојичић.

Председник Симеринга, 11. округа Града Беча, Паул Штадлер указао је да сарадња ове општине са Општином Вождовац има веома добру перспективу.

“Ово је мој први долазак у Београд, одушевљен сам оним што сам видео и радујем се будућој сарадњи. Сарадња Симеринга и Вождовца представљаће покретање два мања механизма, који ће потенцирати покретање много већег точка развоја, који представља сарадња Беча и Београда, на корист свих наших суграђана“. истакао је Штадлер.

Александар Савић је најавио да ће сарадња обухватити  културну и привредну размену искустава, а општина Симеринг ће  размотрити све могућности инвестиција на Вождовцу и у том смислу аустријским привредницима препоручити Воздовац.

Састанку су присуствовали и начелник Управе ГO Вождовац Марко Денчић, одборница у Скупштини Симеринга Елеоноре Штадлер и изалсаник за интеграцију ФПО Ружица Дамњановић.

Делегација је у оквиру своје посете обишла Калемегдан, Авалу, Народни музеј и Скадарлију како би се упознала и са туристичким вредностима Вождовца и Београда.

Поделите вест: