ПРИЈАТЕЉСКИ СУСРЕТ ВОЖДОВАЧКИХ И ГРЧКИХ ЂАКА НА КЕФАЛОНИЈИ

Ученици Осме београдске гимназије и ђаци седмог и осмог разреда из свих шеснаест вождовачких основних школа који су остварили најбољи успех на републичким и спортским такмичењима протекле школске године, боравили су прошле седмице на острву Кефалонија у Грчкој.

У узвратној посети  остварена су нова и учвршћена стара пријатељства између вождовачких ђака и ученика средње школе из Ликсурија. Ученици са Вождовца заједно са директорима школа и представницима општине Вождовац срели су се заменицима градоначелника Ликсурија Герасимосом Галаносом и  Галепом Ндуанијем и студентско образовном заједницом братске општине Ликсури.

Почасни конзул Србије на Кефалонији Виктор Рухотас и овог пута био је срдачан домаћин и организовао гостима богат програм посете, уз обилазак  знаменитости острва Кефалонија. Тако су  ђаци поред Лицеја Ликсури и школе у Аргостолију обишли музеје Коргиаленио и Лаографико и природне лепоте – пећине Мелисани и Дрогарати, подручје Самија и Агије Ефимије, плаже Лепеда и Кси, а слободно време провели у дружењу са вршњацима.

Председник Скупштине општине Вождовац Александар Мирковић, помоћник председника општине Вождовац Андријана Русић и члан Већа општине задужен за школство Милош Стојановић били су и на пријему код председника Општине Аргостоли Теофилоса Михалтоса, као и код заменика гувернера Јонских острва задуженог за Кефалонију Ставроса Травлосуа на којем је разговарано о наставку започете културне и образовне сарадње  између општина, која између осталог подразумева и размену ђака. Грчка делегација са Кефалоније је са 30 својих ученика била у гостима код вождовачких гимназијалаца прошлог децембра, када је ова размена ђака и започела.

Поделите вест: