GRADONAČELNIK RADOJIČIĆ: KAO ODGOVORNO DRUŠTVO REŠAVAMO PROBLEM „DIVLjIH“ DEPONIJA

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić obišao je danas, zajedno sa predsednikom opštine Voždovac Aleksandrom Savićem, jednu od najvećih „divljih” deponija u Beogradu, lociranu u Ripnju, čije je uklanjanje počelo danas.

On je poručio da će naredne nedelje zajedno sa saradnicima ponovo doći na ovu lokaciju, kako bi se uverio da je deponija uklonjena. “U Ripnju, inače, živi više od 15 hiljada ljudi, te je ovo veoma značajno za njihovo zdravo okruženje, jer naselje obiluje zelenilom“, dodao je gradonačelnik.

„U ovoj godini „Gradska čistoća” je rešila problem odlaganja oko 7,5 hiljada kubnih metara otpada, a Grad Beograd je opredelio oko deset miliona dinara za ovaj rad. Kao odgovorno društvo moramo da se bavimo problemom „divljih” deponija i ekologijom, i to strateški dugoročnije. Vrlo je važno da se podigne svest i da građani partnerski sa Gradom Beogradom učestvuju u rešavanju ovog problema, s obzirom na prethodna iskustva kada se deponije očiste, a vrlo brzo se posle toga ponovo donese smeće i problem se ponavlja“ – rekao je gradonačelnik.

On je ukazao da su deponije izvor mogućih zaraza, ali i da se na ovakvim lokacijama proizvodi metan koji na direktan način utiče na stvaranje efekta staklene bašte i klimatske promene, te je stoga važno da se sprovodi kaznena politika.

„Zajedno sa Sekreterijatom za zaštitu životne sredine, „Gradakom čistoćom”, „Zelenilom” i ostalim gradskim službama, u narednom periodu uložićemo veliki napor da krenemo u rešavanje problema „divljih” deponija“ – poručio je Radojičić.

Događaju su prisustvovali i direktor „Gradske čistoće” Marko Popadić i podsekretarka za zaštitu životne sredine Jasmina Madžgalj.

Podelite vest: