NOVIM STATUTOM GRADA BEOGRADA DO BRŽEG RAZVOJA OPŠTINE

Skupština opštine Voždovac dala je danas pozitivno mišljenje na  izmenu Statuta grada  Beograda, kojim se opštinama vraćaju veće nadležnosti. To podrazumeva decentralizaciju Grada na opštine, gde će ubuduće građani moći da završavaju posao tamo gde žive i direktnije odlučuju o razvoju svojih naselja.

Obrativši se odbornicima na početku 23. sednice, predsednik opštine Voždovac Aleksandar Savić pojasnio je da su opštine na ovaj način dobile veće nadležnosti, da će moći da izdaju građevinske dozvole za 1.500 m2, umesto dosadašnjih 800 m2 i vrše legalizaciju do 400 m2, čime će se ubrzati proces rešavanja oko 35 hiljada predmeta za objekte sa teritorije Voždovca.

„U narednom periodu moći ćemo više pažnje da posvetimo gradskim delovima Voždovca, zameni fasada i poboljšanju energetske efikasnosti stanova, izgradnji manjih delova kanalizacione i vodovodne mreže, uz saglasnost nadležnih javnih gradskih preduzeća. Statutom su predviđena veća ovlašćenja opštinama i u smislu raspolaganja delom imovine i zemljišta, tako da ćemo moći da pregovaramo sa investitorima, uz saglasnost i završnu verifikaciju Grada“ – rakao je predsednik Savić. On je ujedno pohvalio Grad Beograd, gradonačelnika i zamenika gradonačelnika, koji su ovim statutom doprineli razvoju opština i omogućili da se izađe u susret građanima.

Prema rečima predsednika Skupštine opštine Aleksandra Mirkovića, novim gradskim statutom Opština će moći da zida nove ili renovira stare mesne zajednice, u njih smesti ispostave drugih institucija i time omogući građanima da u svom mestu stanovanja završe sve poslove i dobiju potrebna dokumenta.

Pored ove Odluke, odbornici su danas usvojili Predlog odluke o usvajanju programa gasifikacije u naseljima Beli potok, Pinosava, Zuce i Ripanj, kao i izbor strateškog partnera za realizaciju Progama.

Na sednici je doneta i Odluka o finansiranju i sufinansiranju programa i projekata u oblasti omladinskog sektora – udruženja i saveza mladih, ustanova, naučnoistraživačkih instituta i drugih pravnih lica koja budu konkurisala u ovoj oblasti.

Podelite vest: