ПЛАНСКО ОБРАЗОВАЊЕ ОДРАСЛИХ

Округли сто на тему „Планско образовање одраслих“ којем су присуствовали председници Месних заједница са Вождовца, одржан је данас у  Општини Вождовац.

Разговарано је о плановима и стратегијама како подстаћи образовање старијих особа и како им обезбедити запослење након тога.

Према подацима НЗС на евидиенцији незапослених налази се највећи број особа без забвршене основне школе, као и оних који имају само основно образовање, што према речима  руководиоца Националне службе за запошљавање – Вождовац Жељке Зеленовић Вуковић, није довољна квалификација. Она је истакла да је неопходно оспособити необразоване за рад, тако што ће им бити пружено адекватно образовање за одређени посао који се тражи на тржишту рада и прилагођена настава, а мотив за учење треба да буде запослење на крају циклуса образовања.

На Округлом столу  било је речи и о примерима из праксе у којима су појединци завршили школу, али након ње нису почели да раде, али и о позитивним примерима.

Учесници дебате дали су предлог да Општина буде спона између појединаца којима треба образовање и посао и компанија, приватника или предузетника који имају потребе за радном снагом одређених квалификација, па да се на основу тих потреба селектују послови и појединци који би се школовали на рачун послодавца.

О теми образовања одраслих  говорили су и члан Већа Општине Милош Стојановић, Стојан Младеновић, професор  Школе за основно образовање одраслих „Ђуро Салај“, представници ДЗ „Вождовац и Центра за социјални рад –Вождовац и остали учесници.

Поделите вест: