PLANSKO OBRAZOVANjE ODRASLIH

Okrugli sto na temu „Plansko obrazovanje odraslih“ kojem su prisustvovali predsednici Mesnih zajednica sa Voždovca, održan je danas u  Opštini Voždovac.

Razgovarano je o planovima i strategijama kako podstaći obrazovanje starijih osoba i kako im obezbediti zaposlenje nakon toga.

Prema podacima NZS na evidienciji nezaposlenih nalazi se najveći broj osoba bez zabvršene osnovne škole, kao i onih koji imaju samo osnovno obrazovanje, što prema rečima  rukovodioca Nacionalne službe za zapošljavanje – Voždovac Željke Zelenović Vuković, nije dovoljna kvalifikacija. Ona je istakla da je neophodno osposobiti neobrazovane za rad, tako što će im biti pruženo adekvatno obrazovanje za određeni posao koji se traži na tržištu rada i prilagođena nastava, a motiv za učenje treba da bude zaposlenje na kraju ciklusa obrazovanja.

Na Okruglom stolu  bilo je reči i o primerima iz prakse u kojima su pojedinci završili školu, ali nakon nje nisu počeli da rade, ali i o pozitivnim primerima.

Učesnici debate dali su predlog da Opština bude spona između pojedinaca kojima treba obrazovanje i posao i kompanija, privatnika ili preduzetnika koji imaju potrebe za radnom snagom određenih kvalifikacija, pa da se na osnovu tih potreba selektuju poslovi i pojedinci koji bi se školovali na račun poslodavca.

O temi obrazovanja odraslih  govorili su i član Veća Opštine Miloš Stojanović, Stojan Mladenović, profesor  Škole za osnovno obrazovanje odraslih „Đuro Salaj“, predstavnici DZ „Voždovac i Centra za socijalni rad –Voždovac i ostali učesnici.

Podelite vest: