U RODNOJ KUĆI VOJVODE STEPE OBELEŽENO 90 GODINA OD SMRTI SLAVNOG VOJSKOVOĐE

Povodom 90 godina od smrti slavnog srspkog vojskovođe vojvode Stepe Stepanovića, danas je održana svečana akademija u njegovoj rodnoj kući i spomen kompleksu u Kumodražu.

Posle polaganja venaca na spomenik vojvodi Stepi u centru Kumodraža vence, su na spomen ploču u dvorištu kompleksa, položili član Veća opštine Voždovac Bojan Mladenović i predstavnici Udruženja potomaka ratnika 1912 – 1918. godine.

Pomen vojvodi Stepi Stepanoviću služio je nadležni jerej Sredoje, a potom su u svečanom delu programa nastupili učenici OŠ „Vojvoda Stepa“ koji su recitovali stihove i prozu o životu i vojničkim danima slavnog vojskovođe,  dok su članice hora Škole za negu lepote „Bisernice“ otpevale svima poznate pesme „Tamo daleko“ i „Ovo je Srbija“.

Bojan Mladenović je u svom obraćanju podsetio da je vojvoda Stepa učestvovao u svih šest ratova koje je Srbija vodila, a da je za zasluge na ratištu kao najcenjenija ličnost svoga doba u Srbiji dobio ukupno 35 odličja – domaćih i savezničkih.

O značaju za srpsku istoriju i zanimljivostima iz života vojvode Stepe govorio je Viktor Lazić, književnik, advokat i predsednik Udruženja „Adligat“ (govor).

Svečanosti su, pored brojnih građana i voždovačkih đaka, prisustvovali predstavnici Vojske Srbije i Udruženja, kao i članovi Veća opštine Voždovac Miloš Stojanović i Momir Ćirović.

Podelite vest: