У РОДНОЈ КУЋИ ВОЈВОДЕ СТЕПЕ ОБЕЛЕЖЕНО 90 ГОДИНА ОД СМРТИ СЛАВНОГ ВОЈСКОВОЂЕ

Поводом 90 година од смрти славног срспког војсковође војводе Степе Степановића, данас је одржана свечана академија у његовој родној кући и спомен комплексу у Кумодражу.

После полагања венаца на споменик војводи Степи у центру Кумодража венце, су на спомен плочу у дворишту комплекса, положили члан Већа општине Вождовац Бојан Младеновић и представници Удружења потомака ратника 1912 – 1918. године.

Помен војводи Степи Степановићу служио је надлежни јереј Средоје, а потом су у свечаном делу програма наступили ученици ОШ „Војвода Степа“ који су рецитовали стихове и прозу о животу и војничким данима славног војсковође,  док су чланице хора Школе за негу лепоте „Бисернице“ отпевале свима познате песме „Тамо далеко“ и „Ово је Србија“.

Бојан Младеновић је у свом обраћању подсетио да је војвода Степа учествовао у свих шест ратова које је Србија водила, а да је за заслуге на ратишту као најцењенија личност свога доба у Србији добио укупно 35 одличја – домаћих и савезничких.

О значају за српску историју и занимљивостима из живота војводе Степе говорио је Виктор Лазић, књижевник, адвокат и председник Удружења „Адлигат“ (говор).

Свечаности су, поред бројних грађана и вождовачких ђака, присуствовали представници Војске Србије и Удружења, као и чланови Већа општине Вождовац Милош Стојановић и Момир Ћировић.

Поделите вест: