EVROPSKA NEDELjA PREVENCIJE RAKA GRLIĆA MATERICE U DZ “VOŽDOVAC”

Dom zdravlja „Voždovac“ organizuje, tokom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice, radionice i predavanja sa ciljem podizanja svesti žena o ovoj opakoj bolesti.

Od 21. do 25. januara, kroz individualni i grupni rad, lekari Doma zdravlja ukazaće na značaj i načine prevencije oboljenja, od 7:00 do 9:30, u Kutku zdarvlja (Ustanička 16, ulaz iz Kolubarske ulice).

Osnovna poruka svim ženama je da je rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti.

„Rano otkrivanje može sprečiti rak grlića materice“ je slogan koji će obeležiti potrebu da još jednom apelujemo na naše sestre, majke, ćerke, prijateljice da u Evropskoj nedelji prevencije raka grlića materice razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju, i da u toku godine odvoje dan kada će posetiti svog lekara i iskoristiti neku od dostupnih mogućnosti prevencije.

Redovnim ginekološkim pregledima mogu se blagovremeno otkriti rane premaligne promene i sprečiti njihov razvoj u karcinom.

Karcinom grlića materice je, po učestalosti, četvrti najčešći karcinom kod žena, sa preko pola miliona novoobolelih širom sveta, a po stopi smrtnosti zauzima neslavno 2. mesto. Najčešće se dijagnostikuje kod mladih žena, između 35. i 44. godine.

U Srbiji oko 60% bolesnica u trenutku postavljanja dijagnoze ima odmaklu bolest. U odmaklom stadijumu, samo jedna od šest obolelih žena će preživeti narednih pet godina.

Prednosti skriniga grlića materice leže u činjenici da je grlić materice potpuno dostupan vizualizaciji ginekologa, te ginekološki pregled uz uzimanje PAPA brisa predstavlja pouzdanu, jednostavnu, brzu, bezbolnu i kratkotrajnu metodu za utvrđivanje promena na ćelijama grlića materice.

Preventivnim merama i kontinuiranom edukacijom ova se slika značajno može promeniti. Zbog toga što redovni pregledi tako značajno mogu uticati na ishod i prognozu bolesti. U Srbiji se sprovodi Nacionalni skrining na karcinom grlića i podrazumeva ginekološki pregled i uzimanje PAPA brisa ženama uzrasta od 25 do 64 god. jednom u tri godine.

S obzirom na to da je hronična infekcija posebnim tipovima HPV virusa najčešći uzrok ove bolesti, vakcinacija (imunizacija) se sprovodi u mnogim zemljama, kao vid primarne prevencije. No, ova vakcina ne štiti od svih tipova HPV virusa koji mogu izazvati malignu bolest, već samo od najčešćih.

Zato je važno istaći da imunizacija nikako ne isključuje potrebu za redovnim obavljanjem ginekoloških pregleda.

Apelujemo na sve pripadnice lepšeg pola, da makar jednom u tri godine izdvoje dan za svoje zdravlje!

 

 

Podelite vest: