ЕВРОПСКА НЕДЕЉА ПРЕВЕНЦИЈЕ РАКА ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ У ДЗ “ВОЖДОВАЦ”

Дом здравља „Вождовац“ организује, током Европске недеље превенције рака грлића материце, радионице и предавања са циљем подизања свести жена о овој опакој болести.

Од 21. до 25. јануара, кроз индивидуални и групни рад, лекари Дома здравља указаће на значај и начине превенције обољења, од 7:00 до 9:30, у Кутку здарвља (Устаничка 16, улаз из Колубарске улице).

Основна порука свим женама је да је рак грлића материце малигна болест која се може спречити.

„Рано откривање може спречити рак грлића материце“ је слоган који ће обележити потребу да још једном апелујемо на наше сестре, мајке, ћерке, пријатељице да у Европској недељи превенције рака грлића материце размишљају о свом репродуктивном здрављу, и да у току године одвоје дан када ће посетити свог лекара и искористити неку од доступних могућности превенције.

Редовним гинеколошким прегледима могу се благовремено открити ране премалигне промене и спречити њихов развој у карцином.

Карцином грлића материце је, по учесталости, четврти најчешћи карцином код жена, са преко пола милиона новооболелих широм света, а по стопи смртности заузима неславно 2. место. Најчешће се дијагностикује код младих жена, између 35. и 44. године.

У Србији око 60% болесница у тренутку постављања дијагнозе има одмаклу болест. У одмаклом стадијуму, само једна од шест оболелих жена ће преживети наредних пет година.

Предности скринига грлића материце леже у чињеници да је грлић материце потпуно доступан визуализацији гинеколога, те гинеколошки преглед уз узимање ПАПА бриса представља поуздану, једноставну, брзу, безболну и краткотрајну методу за утврђивање промена на ћелијама грлића материце.

Превентивним мерама и континуираном едукацијом ова се слика значајно може променити. Због тога што редовни прегледи тако значајно могу утицати на исход и прогнозу болести. У Србији се спроводи Национални скрининг на карцином грлића и подразумева гинеколошки преглед и узимање ПАПА бриса женама узраста од 25 до 64 год. једном у три године.

С обзиром на то да је хронична инфекција посебним типовима ХПВ вируса најчешћи узрок ове болести, вакцинација (имунизација) се спроводи у многим земљама, као вид примарне превенције. Но, ова вакцина не штити од свих типова ХПВ вируса који могу изазвати малигну болест, већ само од најчешћих.

Зато је важно истаћи да имунизација никако не искључује потребу за редовним обављањем гинеколошких прегледа.

Апелујемо на све припаднице лепшег пола, да макар једном у три године издвоје дан за своје здравље!

 

 

Поделите вест: