УЛИЦА ЈАНИСА ЈАНУЛИСА НА ВОЖДОВЦУ – У ЧАСТ ГРЧКОГ ДОБРОТВОРА

Заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић и помоћник градоначелника Андреја Младеновић, заједно са амбасадором Грчке Илијасом Илијадисом и градоначелником Крфа Костасом Николузосом, свечано су открили таблу улице на Вождовцу, која одлуком Скупштине града Београда носи име грчког добротвора Јаниса Јанулиса.

Андреа Радуловић је том приликом подсетила да је ова свечаност уприличена у склопу обележавања стогодишњице од ослобођења Београда у Првом светском рату и 74 године од ослобођења Београда у Другом светском рату, обједињеном прославом „Дани слободе”. Она је додала да су разарање главног града и страдање његових житеља у оба светска рата били велики, а последице ратова деценијске.

“Окупили смо се како бисмо одали почаст и изразили дубоко поштовање према несебичном пријатељству и пожртвованости, али пре свега према једном човеку који је задужио српски народ. Нигде се тако јасно не осећа чврсто и нераскидиво пријатељство Срба и Грка као на острву Крф, захваљујући пре свега грчком сељаку Јанису Јанулису. Он је у то зло време, 1916. године, заједно са осталим Крфљанима дочекивао слабе и изнемогле војнике који су прешли албанску голготу. Био је сведок њихове храбрости и мука, али и велике туге. Дозволио је да се на његовој земљи подигне војни логор како би се Дринска дивизија што пре опоравила. На тој истој земљи од исцрпљености издахнуло је 560 душа, који су ту сахрањени, а касније пренети на острво Видо. Та земља из поштовања више никада није обрађивана, а Јанисови наследници наставили су традицију својих предака, поштујући српски народ и негујући заједништво сковано пре више од једног века”,  истакла је Андреа Радуловић.

Она је поручила да ћемо на сва ова места гледати као на печат српског страдања, али и великог пријатељства и помоћи Грка Србима. Тада још, навела је она, градило се пријатељство које је постало нераскидиво. Оно ће се неговати за све будуће генерације, поручила је Андреа Радуловић.

“Улица Јаниса Јанулиса представља мали део несебичне љубави и поштовања, које гаје Србија и Грчка. Вечно смо му захвални за све шта је урадио за српски народ”, закључила је заменица председника Скупштине града Београда.

Амбасадор Грчке је нагласио да је Јанулис симбол ондашњих Грка, али и данашњих житеља ове земље. Он је изразио велику захвалност Граду Београду, напомињући да је овај догађај од великог значаја за будућу сарадњу две земље, али и Крфа и Београда.

Градоначелник Крфа је рекао да је ово велика почаст читавом грчком народу. Он је оценио да се у лику Јаниса огледају антички принципи, у центру којих је човек. Захваливши Граду Београду на великој части, градоначелник Крфа је нагласио да Крфљани имају посебно место у срцу за пријатељство са српским народом, те да се труде да се продубе историјске споне које нас вежу.

Крф ће увек сачекивати ходочаснике из Србије раширених руку, чувајући тај део заједничке историје, поручио је он.

Догађају су поред представника верских заједница и бројних званица, присуствовали и в.д. секретара за културу Иван Карл и председник општине Вождовац Александар Савић.

Поделите вест: