JAJINCI SE NE SMEJU PONOVITI

Državna komemorativna svečanost u spomen – parku Strelište u  Jajincima, koja po svom značaju predstavlja najveće okupljanje takve vrste u Srbiji u ovoj godini, počela je ceremonijom polaganja venaca, koju je predvodila premijerka Srbije Ana Brnabić. Vence na jedno od najvećih mučilišta i stratišta u našoj zemlji, položili su i predstavnici Grada, Gradske opštine Voždovac, SUBNOR Srbije, Udruženje logoraša 1941. – 1945, Savez jevrejske zajednice i diplomatski kor u Republici Srbiji.

Nakon ceremonije polaganja venaca, koja se odvijala uz najviše državne i vojne počasti, okupljenim srpskim i inostranim zvaničnicima i mnogobrojnim građanima najpre se obratio preživeli ustaškog logora, predsednik Udruženja „Jasenovac“ Milinko Čekić.

Predsednica Vlade Republike Srbije poručila je da Srbija ne zaboravlja heroje i stradalnike, i istakla je da Jajinci nisu samo mesto iskazivanja našeg pijeteta prema žrtvama okupatorovog terora i svojevrsni podsetnik na tu tragediju u kojoj je najmonstruozniji način umoreno desetine hiljada ljudi, već da su ovo, Banjičko i druga Beogradska mučilišta, visoka škola našeg nacionalnog morala i indeks vrednosti slobode, koja je sticajem istorijskih okolnosti, drugo ime naše zemlje i našeg naroda. „Obavezni smo da lekcije iz te škole čuvamo kao okosnicu svog identiteta i kulture i da ih prenosimo generacijama koje dolaze“, istakla je premijerka, dodajući da ćemo se tako odužiti i ovim humkama, ali i nerođenoj deci ubijenih.

Istakavši da su tokom tih ratnih sukoba „pobijeni milioni naših sunarodnika, vojnika, civila, žena i dece od koji su mnogi znani, ali i mnogi neznani, nezabeleženi i neopojani čiji zemni ostatci su rasuti u grobnicama Zejtinlika, Krfa, ostrva Vido, Šumaricama i Kraljevu, u bezbrojnim jamama Jadovna i Prebilovaca, u mulju oko Jasenovca i pušteni u hladne vode Dunava ispod novosadskih mostova“, premijerka  je rekla i da su milioni ljudi nestali u ludilu nasilnog rušenja Jugoslavije.

Završavajući svoje obraćanje premijerka je istakla  da se „Jajinci ne smeju ponoviti“ i dodala da je „mir najveća vrlina, a na Balkanu ga je nedostajalo“, ocenivši da je naša zemlja „tri koraka ispred svih suseda“ u prevazilaženju problema i da se nalazimo u vremenu u kome moramo da donesemo važne odluke za svoj narod i državu. „Želimo da ostanemo svoji, dosledni nasleđu naših predaka i da posle mnogih istorijskih nedaća, tragedija i posrtanja otvorimo kapiju sreće za nas i za naraštaje koji dolaze“, poručila je ona.

Nakon polaganja venaca i obraćanja zvaničnika, održan je i kraći muzički i umetnički program pod  nazivom „Čovek – broj“.

Komemorativnom skupu prisustvovali su i ministri u Vladi Srbije – ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, ministarka pravde Nela Kuburović, kao i ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Veliki memorijalni park čuva sećanje i posmrtne ostatke preko 80.000 Srba, Jevreja i Roma koji su dovođeni iz koncentracionih logora na Banjici i sa Sajmišta i tu monstrozno ubijani. Park je otvoren 20. oktobra 1964. godine, a spomenik žrtvama postavljen je 1. oktobra 1988. godine na mestu najveće grobne jame. Tačan broj žrtava nije ustanovljen, jer je nemački okupator prilikom povlačenja uklanjao tragove svojih zločina u okupiranom Beogradu.

Podelite vest: