ЈАЈИНЦИ СЕ НЕ СМЕЈУ ПОНОВИТИ

Државна комеморативна свечаност у спомен – парку Стрелиште у  Јајинцима, која по свом значају представља највеће окупљање такве врсте у Србији у овој години, почела је церемонијом полагања венаца, коју је предводила премијерка Србије Ана Брнабић. Венце на једно од највећих мучилишта и стратишта у нашој земљи, положили су и представници Града, Градске општине Вождовац, СУБНОР Србије, Удружење логораша 1941. – 1945, Савез јеврејске заједнице и дипломатски кор у Републици Србији.

Након церемоније полагања венаца, која се одвијала уз највише државне и војне почасти, окупљеним српским и иностраним званичницима и многобројним грађанима најпре се обратио преживели усташког логора, председник Удружења „Јасеновац“ Милинко Чекић.

Председница Владе Републике Србије поручила је да Србија не заборавља хероје и страдалнике, и истакла је да Јајинци нису само место исказивања нашег пијетета према жртвама окупаторовог терора и својеврсни подсетник на ту трагедију у којој је најмонструознији начин уморено десетине хиљада људи, већ да су ово, Бањичко и друга Београдска мучилишта, висока школа нашег националног морала и индекс вредности слободе, која је стицајем историјских околности, друго име наше земље и нашег народа. „Обавезни смо да лекције из те школе чувамо као окосницу свог идентитета и културе и да их преносимо генерацијама које долазе“, истакла је премијерка, додајући да ћемо се тако одужити и овим хумкама, али и нерођеној деци убијених.

Истакавши да су током тих ратних сукоба „побијени милиони наших сународника, војника, цивила, жена и деце од који су многи знани, али и многи незнани, незабележени и неопојани чији земни остатци су расути у гробницама Зејтинлика, Крфа, острва Видо, Шумарицама и Краљеву, у безбројним јамама Јадовна и Пребиловаца, у муљу око Јасеновца и пуштени у хладне воде Дунава испод новосадских мостова“, премијерка  је рекла и да су милиони људи нестали у лудилу насилног рушења Југославије.

Завршавајући своје обраћање премијерка је истакла  да се „Јајинци не смеју поновити“ и додала да је „мир највећа врлина, а на Балкану га је недостајало“, оценивши да је наша земља „три корака испред свих суседа“ у превазилажењу проблема и да се налазимо у времену у коме морамо да донесемо важне одлуке за свој народ и државу. „Желимо да останемо своји, доследни наслеђу наших предака и да после многих историјских недаћа, трагедија и посртања отворимо капију среће за нас и за нараштаје који долазе“, поручила је она.

Након полагања венаца и обраћања званичника, одржан је и краћи музички и уметнички програм под  називом „Човек – број“.

Комеморативном скупу присуствовали су и министри у Влади Србије – министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, министар омладине и спорта Вања Удовичић, министарка правде Нела Кубуровић, као и министар одбране Александар Вулин.

Велики меморијални парк чува сећање и посмртне остатке преко 80.000 Срба, Јевреја и Рома који су довођени из концентрационих логора на Бањици и са Сајмишта и ту монстрозно убијани. Парк је отворен 20. октобра 1964. године, а споменик жртвама постављен је 1. октобра 1988. године на месту највеће гробне јаме. Тачан број жртава није установљен, јер је немачки окупатор приликом повлачења уклањао трагове својих злочина у окупираном Београду.

Поделите вест: