ОДАТА ПОЧАСТ СТРАДАЛИМА У БАЊИЧКОМ ЛОГОРУ

Венце на споменик страдалим жртвама у логору на Бањици данас су положили представници Скупштине града Београда, општине Вождовац, Градског одбора СУБНОР-а Београд, делегације ОО СУБНОР-а Вождовца, Савског венца и Гроцке и минутом ћутања одали почаст жртвама.

Члан Већа ГО Вождовац Милијан Стопић рекао је да морамо чувати успомену и сећање на жртве овог логора због истине и млађих генерација које уче о нашој прошлости.

Логор на Бањици, званично Логор Дедиње, је био највећи концентрациони логор на подручју окупиране Србије и једно од централних места у систему репресије на Балкану током Другог светског рата. Основали  су ганемачки окупатори у јулу 1941. Кроз логор је током четири ратне године прошло око 30.000 зартвореника. Бањица је био сабирни и егзекуцијски логор, а главно стратиште је било стрелиште у Јајинцима где је убијен највећи број логораша. Последњи заточеник логор је напустио  5. октобра 1944. Године.

Бањички логор је за споменик културе проглашен 1984. Године, а дан када је  затворен сматра се Даном сећања на жртве логора у Београду и Србији.

Поделите вест: