ODATA POČAST STRADALIMA U BANjIČKOM LOGORU

Vence na spomenik stradalim žrtvama u logoru na Banjici danas su položili predstavnici Skupštine grada Beograda, opštine Voždovac, Gradskog odbora SUBNOR-a Beograd, delegacije OO SUBNOR-a Voždovca, Savskog venca i Grocke i minutom ćutanja odali počast žrtvama.

Član Veća GO Voždovac Milijan Stopić rekao je da moramo čuvati uspomenu i sećanje na žrtve ovog logora zbog istine i mlađih generacija koje uče o našoj prošlosti.

Logor na Banjici, zvanično Logor Dedinje, je bio najveći koncentracioni logor na području okupirane Srbije i jedno od centralnih mesta u sistemu represije na Balkanu tokom Drugog svetskog rata. Osnovali  su ganemački okupatori u julu 1941. Kroz logor je tokom četiri ratne godine prošlo oko 30.000 zartvorenika. Banjica je bio sabirni i egzekucijski logor, a glavno stratište je bilo strelište u Jajincima gde je ubijen najveći broj logoraša. Poslednji zatočenik logor je napustio  5. oktobra 1944. Godine.

Banjički logor je za spomenik kulture proglašen 1984. Godine, a dan kada je  zatvoren smatra se Danom sećanja na žrtve logora u Beogradu i Srbiji.

Podelite vest: