TURISTIČKA TURA „ISTORIJA VOŽDOVCA“

U okviru dana Evropske baštine na Voždovcu i ove godine je organizovana tura „Istorija Voždovca“ u okviru koje je predviđen obilazak rodne kuće slavnog vojvode Stepe Stepanovića u Kumodražu i rudnik „Crveni breg“ na Avali.

Veliki broj Beograđana danas se, po prvi put, našao u maloj kući vojvode Stepe,  koji je ratnim veštinama i ljubavlju za svoju Otadžbinu, prekaljene srpske vojnike vodio u velike pobede. U kući koja je podignuta sredinom 19. veka u stilu starije moravske arhitekture rođen je 1856. godine proslavljeni komandant, vojskovođa i vojvoda iz svih ratova od 1876. do 1918. godine u kojima je ratovala Srbija. Od vodiča su građani saznali da je sama kuća napravljena u stilu narodne arhitekture koja je sve ređa na teritoriji glavnog grada. Posetioci su obišli spomen postavku u kući i originalni vojnički kovčeg koji se čuva u kući.

Rudnik „Crveni breg“ koji se nalazi u podnožju Avale, dočekao je posetioce sa porukom „Srećno“, sa kojom su ispraćani i dočekivani rudari tokom vekova. O rudarskom nasleđu Avale, koje datira iz neolita, građane su upoznali stručnjaci sa Rudarsko-geološkog fakulteta. Avalski rudnik je bogat olovom, cinkom i srebrom, iskopavan je na pet nivoa, a koristili su ga još stari Rimljani. Zatvoren je 1953. godine i od tada služi studentima za praksu, zahvaljujući čemu je očuvan do danas. Donji horizonti rudnika su potopljeni od kada je rudnik zatvoren, jer pumpe više ne rade.

Građani su se spustili u okno rudnika i iz prve ruke videli kako izgledaju rudarska okna i kako je bilo teško iskopavanje ruda. Zahvaljujući bogatoj istoriji, pored rudnika otvoren je skromni rudarsko – geološki muzej.

Podelite vest: