ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ НА ВОЖДОВЦУ

Градска општина Вождовац и ове године традиционално учествује у организацији Дана европске баштине у Републици Србији у оквиру којих ће на Вождовцу бити организовано 10 манифестација.

Програм на Вождовцу:

 1. Самостална изложба Иване Стругаревић којом ће бити обележен почетак манифестације на Вождовцу, биће отворена у уторак, 11. септембра у 19 часова, у Установи„Вождовачки центар -Шумице“, Устаничка 125/1.
 2. Дан пешачења на Авали
  Место одржавања: Авала, Вождовац
  Датум и време одржавања: 15. септембар 2018. Године.
  Информације и пријаве на: psdavala@open.telekom.rs.
 1. Самостална изложба Теодоре Стојковић
  Место одржавања: Установа вождовачки центар „Шумице“, Устаничка 125/1.
  Датум и време одржавања: 29. септембар 2018. године у 18:30. Улаз је бесплатан.
 1. Пројекције филмова Центра EcoDev
  Место одржавања: Месна заједница „Јајинци“, Булевар ЈНА 86, Јајинци, Београд
  Датум и време одржавања: 1. октобар 2018. године у 20 часова.Филм “Космај-наслеђе и природа” укључује причу о следећим културим баштинама: Манастир Павловац и манастир Тресија, археолошко налазиште Кастаљан, као и Споменик борцима Космајског одреда и причу о природним одликама.Филм “Историја и биодиверзитет Великог Ратног острва” приказује културни и биолошко-еколошки значај Великог Ратног острва.
 1. Сећање на Павла Вуисића
  Место одржавања: Удружење „Адлигат“, Музеј српске књижевности.
  Адреса: Јосипа Славенског 19а, Бањица.
  Датум и време одржавања: 1. октобра 2018. године.Удружење „Адлигат“ са пријатељима организије сећање на Павла Вуисића поводом 30 година од његове смрти. Павле Вуисић је био глумац који је снимио велики број серија и филмова. Своју глумачку каријеру је започео 1950. године, док му је серија „Камионџије“ донела посебну популарност.
  Због ограниченог броја гостију, неопходна је претходна најава на: muzejknjige@gmail.com до петка, 28. септембра.
 1. Посета удружењу „Адлигат“ – Музеј књига
  Адреса: Јосипа Славенског 19а, Бањица
  Датум и време одржавања: 6. октобар 2018. године.
  У оквиру „Адлигата“ налазе се Музеј српске књижевности и Музеј књига и путовања. Због ограниченог броја посетилаца, неопходна је претходна најава на: muzejknjige@gmail.com до четвртка, 4. октобра.
  Интернет презентација: www.adligat.rs
 1. Тура „Историја Вождовца“
  Тура „Историја Вождовца“ обухвата обилазак две локације од значаја за Вождовац, родну кућу Војводе Степе Степановића, рудник „Црвени брег“ и Авале.
  Датум обиласка биће накнадно потврђен.
  Све информације се могу добити путем мејла: vuk.mircetic@vozdovac.rs.
 1. Занатска радионица за жене
  Место одржавања: Месна заједница „Јајинци“, Булевар ЈНА 86, Јајинци, Београд.
  Занатска радионица од жена за жене на којој ће припаднице лепшег пола заинтересованим дамама показати начине прављења различитих предмета разним техникама уз употребу ограничених ресурса, онога што је свима доступно или што се може наћи у природи.
  Датум радионице биће накнадно потврђен.
  Пријаве на: protokol@vozdovac.rs, са назнаком „ДЕБ радионице“.
 1. Културна баштина Авале
  Место одржавања: Установа вождовачки центар „Шумице“, Устаничка 125/1.
  Датум и време одржавања: 6. октобар 2018. године.Програм под називом „Културна баштина Авале“ представља спој неколико различитих сегмената. Прича о Авали и значају Авале за туристички потенцијал Београда уз пригодни културно уметнички програм, песме и уметнине које су од значаја за предео Авале и Вождовца уопште, а настале су током радионица у оквиру Дана европске баштине.
  Улаз је бесплатан, претходна најава није потребна.
 1. Предавање – Др Рената Самарџић: Уметност и криминал
  Место одржавања: Месна заједница „Јајинци“, Булевар ЈНА 86, Јајинци, Београд.
  Датум и време одржавања: 8. октобар 2018. године у 20 часова.
  Пријаве на: protokol@vozdovac.rs, са назнаком „Уметност и криминал“.

За све додатне информације и предлоге можете се обратити координатору Дана европске баштине на Вождовцу Вуку Мирчетићу путем мејла на vuk.mircetic@vozdovac.rs.

Дани европске баштине је заједнички пројекат Савета Европе и Европске комисије и представља најмасовнију културну манифестацију у којем учествују грађани Европе. Паневропска природа манифестација доприноси окупљању грађана и истицању европске димензије и вредности културне баштине у 50 држава потписница Европске конвенције о култури. Сваке године се организује више од 70.000 манифестација у циљу упознавања са заједничком баштином Европе и континуираном потребом за њеном заштитом, као и у циљу стварања заједничких доживљаја културне баштине, промовисања друштвене укључености и подстицања креативности и маште.

У оквиру овогодишњих Дана европске баштине (#EHDs), обележавамо Европску годину културне баштине: уметност дељења.

Поделите вест: