ПОВЕЗИВАЊЕ И САРАДЊА ВОЖДОВЦА И БРАТСКОГ ШАНГАЈСКОГ ДИСТРИКТА ЂАДИНГ

Шесточлана кинеска делегација из шангајског дисктрикта Ђадинг данас је, у организацији Друштва „Далеки исток“, била у посети Градској општини Вождовац, првoj београдскoj општини која је покренула братимљење са пријатељском Кином.

Председник Општине Александар Савић, председник Скупштине општине Александар Мирковић, заједно са осталим руководиоцима, срдачно су примили госте, којима је ово већ пета посета овој општини.

„Надам се да ће још многи пројекти са Кином,на свим нивоима бити реализовани, а Србија је отворена  за сваку сарадњу и техничку подршку на обострану корист. Ми вас сматрамо браћом и осећамо се много сигурнији када ви улажете у Србију. Сигуран сам да 90 посто грађана Србије и 100 посто грађана Вождовца подржава сарадњу са Кином“- рекао је Савић.

Шеф кинеске делегације господин Чен Бин захвалио је на срдачној добродошлици, рекавши да се на Вождовцу осећају као код своје куће.

„Односи између наших земаља су добри и пријатељски и треба их надограђивати. Дистрикт Ђадинг има око два милиона становника и више од 400 квадратних километара, а историја Ђадинга је дуга 800 година. Постали смо познати по ауто индустрији, а посебно је развијена производња делова за аутомобиле“ – објаснио је он.

Председник Скупштине општине Александар Мирковић је навео да, иако побратимљен са многим земљама, Вождовац има најинтезивнију сарадњу са Ђадингом, на шта је општина посебно поносна.

Председник Савић је предложио да од следеће године око 50 деце из Ђадинга буду гости Вождовца, где би им била омогућена обука уз тренере у спортском кампу за пет спортова – кошарци, одбојци, фудбалу, рукомету и џудоу.

Гости су позвали у узвратну посету вождовачку децу, како би се још од малих ногу међусобно дружили, учествовали у спортским камповима ииграли пријатељске утакмице са кинеском децом.

Разговарало се и о сарадњи на пољу образовања, предложено је и да се направи трим стаза која би повезивала Вождовац са осталим деловима Београда, као и један мултифункционални стадион, чија би се изградња заједнички финансирала.

Поделите вест: