POVEZIVANjE I SARADNjA VOŽDOVCA I BRATSKOG ŠANGAJSKOG DISTRIKTA ĐADING

Šestočlana kineska delegacija iz šangajskog disktrikta Đading danas je, u organizaciji Društva „Daleki istok“, bila u poseti Gradskoj opštini Voždovac, prvoj beogradskoj opštini koja je pokrenula bratimljenje sa prijateljskom Kinom.

Predsednik Opštine Aleksandar Savić, predsednik Skupštine opštine Aleksandar Mirković, zajedno sa ostalim rukovodiocima, srdačno su primili goste, kojima je ovo već peta poseta ovoj opštini.

„Nadam se da će još mnogi projekti sa Kinom,na svim nivoima biti realizovani, a Srbija je otvorena  za svaku saradnju i tehničku podršku na obostranu korist. Mi vas smatramo braćom i osećamo se mnogo sigurniji kada vi ulažete u Srbiju. Siguran sam da 90 posto građana Srbije i 100 posto građana Voždovca podržava saradnju sa Kinom“- rekao je Savić.

Šef kineske delegacije gospodin Čen Bin zahvalio je na srdačnoj dobrodošlici, rekavši da se na Voždovcu osećaju kao kod svoje kuće.

„Odnosi između naših zemalja su dobri i prijateljski i treba ih nadograđivati. Distrikt Đading ima oko dva miliona stanovnika i više od 400 kvadratnih kilometara, a istorija Đadinga je duga 800 godina. Postali smo poznati po auto industriji, a posebno je razvijena proizvodnja delova za automobile“ – objasnio je on.

Predsednik Skupštine opštine Aleksandar Mirković je naveo da, iako pobratimljen sa mnogim zemljama, Voždovac ima najintezivniju saradnju sa Đadingom, na šta je opština posebno ponosna.

Predsednik Savić je predložio da od sledeće godine oko 50 dece iz Đadinga budu gosti Voždovca, gde bi im bila omogućena obuka uz trenere u sportskom kampu za pet sportova – košarci, odbojci, fudbalu, rukometu i džudou.

Gosti su pozvali u uzvratnu posetu voždovačku decu, kako bi se još od malih nogu međusobno družili, učestvovali u sportskim kampovima iigrali prijateljske utakmice sa kineskom decom.

Razgovaralo se i o saradnji na polju obrazovanja, predloženo je i da se napravi trim staza koja bi povezivala Voždovac sa ostalim delovima Beograda, kao i jedan multifunkcionalni stadion, čija bi se izgradnja zajednički finansirala.

Podelite vest: