ПОЛИЦИЈА ИЗРЕКЛА ОСАМ ХИЉАДА ХИТНИХ МЕРА ЗА ЧЕТИРИ МЕСЕЦА

Од  јуна месеца, када је Закон о спречавању насиља у породици почео да се примењује до октобра полиција је изрекла 7.847 хитних мера удаљавања насилника из стана, рекао је вечерас министар унутрашњих послова и потпредседник Владе др Небојша Стефановић.

„Применом Закона о спречавању насиља у породици успели смо да постигнемо једну важну ствар – да се жене све више охрабрују да пријаве насиље. Помислите колико жена је страдало деценијама уназад само зато што нису смеле да пријаве насилника, нису имале подршку државних органа, породице, ни окружења да то учине“, рекао је Стефановић на трибини под називом „Зауставимо насиље! Оснажимо жене“, у општини Вождовац.

Он је истакао да морамо да радимо на стању свести у друштву, да признамо и прихватимо да проблем постоји, да се суочимо са тим да се може десити у нашем окружењу, да то није нешто што ће решити неко други, већ да се сви активно укључимо у његово решавање.

Председник општине Вождовац Александар Савић је истакао да је општина посебну пажњу посветила превенцији насиља у породици и женама жртвама и да је још пре две године, у сарадњи са Полицијском станицом Вождовац, формирала Савет за безбедност како би подигла ниво безбедности општине.

Општина Вождовац је, у сарадњи са Народним универзитетом „Светозар Марковић“, обезбедила бесплатну обуку за женског фризера, педикира и маникира за жене жртве насиља у породици, како би их економски оснажила и пружила материјалну независност од насилника, истакао је Савић.

Трибини су присуствовали представници Министарства унутрашњих послова, полиције, тужилаштва, центра за социјални рад, здравства, образовних установа и сви они који су се прикључили активностима у борби против насиља у породици.

Поделите вест: