НАСИЉЕ У ПОРОДИЦИ НИЈЕ ПРИВАТНА СТВАР

У циљу подизања свести да насиље у породици није приватна ствар и да не треба окретати главу, општина Вождовац је организовала серију трибина о борби против насиља у породицу под називом „Да се не понови“.

На трибини одржаној у среду увече у Белом потоку  командир Полицијске испоставе Бели поток Милан Милетић објаснио је да постоји шест циклуса насиља кроз које жртва и насилник пролазе. Да би се то зауставило, насиље прво мора бити препознато, а осим физичког, насиље може бити и економско, сексуално или психичко.

„Процес изласка из насиља започиње када жртва која га преживљава донесе одлуку да изађе из те ситуације“, нагласио је Милетић.

О подршци коју пружа Центар за социјални рад Београд  на трибини је говорио Драги Шантић, руководилац Центра на Вождовцу. Он је изнео податак да је излазак из насиља дуготрајан процес, а истраживања показују да се жртва враћа насилнику од седам до 10 пута пре него што га напусти.

Љиљана Мауковић, заменик тужиоца Другог основног јавног тужилаштва је рекла да је Тужилаштво формирало групу за координацију са полицијом у Центром за социјални рад и да активно раде на разматрању постојећих и превенцији нових случајева.

На трибини је Закључено је да је осим охрабривања и давања подршке жртвама породичног насиља, неопходно жртву оснажити економски јер је то један вид превенције насиља, јер многе жртве трпе насиље управо из разлога што су материјално зависне од самог насилника, а то је могуће променити.

Члан Већа општине Вождовац Момир Ћировић је рекао да је у склопу ове акције, Општина у сарадњи са НУ „Светозар Марковић“ обезбедила обуке за фризера, педикира и маникира за жене са Вождовца које су жртве насиља у породици.

Поделите вест: