ВОЖДОВАЧКИ ПЕНЗИОНЕРИ У ПОСЕТИ ГРАДСКОМ МУЗЕЈУ У ВРШЦУ

Две групе  пензионера са Вождовца протекли викенд провели су на дводневном излету обилазећи Вршац и околину.

Током првог дана посетили су Градски музеј у Вршцу који је основан крајем 19. века а у којем се, међу многима, издвајају две поставке „Историја здравствене културе југоисточног Баната“ и „Сећање на Пају Јовановића“. Обе се налазе у згради музеја „Апотека на степеницама“, која је уједно била прва и најстарија апотека у Вршцу. Отворена је 1784. године под именом „Апотека код спаситеља“ и радила је све до . Кућа у којој се апотека налазила била је власништво Александра Јовановића, полубрата чувеног сликара, а 1971. године је као део Градског музеја претворена у изложбени простор.

Вождовачки пензионери су обишли и римокатоличку цркву св. Герхарда од Саграде, једну од највећих и најлепших католичких цркава на нашим просторима, као и православни саборни храм и Владичански двор у Вршцу, седиште владике банатског, који је истовремено и најстарији Владичански двор Српске православне цркве.

Другог дана група излетника је боравила у манастирима Месић и Средиште, а са њима су овај викенд провели и одборници Скупштине општине Вождовац Драган Спасић и Стојан Јовановић, као и члан Већа Милан Тодић.

Излети у Вршац биће организовани до краја октобра, а заинтересовани се могу пријавити на број телефона 064 87 88 107сваког радног дaна од 8 до 16 часова.

Поделите вест: