ПРЕДСЕДНИК АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ ПОРУЧИО ДАНАС У ЈАЈИНЦИМА: СЛОБОДА И НЕЗАВИСНОСТ НЕМАЈУ ЦЕНУ И ОБЕЋАВАМ ДА ЋЕМО ИХ ЧУВАТИ БЕЗ ОБЗИРА НА СВЕ ПРИТИСКЕ

„Јајинци су били једна од најстрашнијих фабрика смрти у Европи, која је радила по “страшној” рутини – доручак, ручак , вечера, спавање, стрељање“, рекао је данас председник Србије Александар Вучић на комеморативној свечаности у Спомен парку Јајинци.

Председник Вучић положио је венац на спомен обележје на стратишту у Јајинцима, где jе одржана државна комеморативна свечаност посвећена очувању сећања на више десетина хиљада страдалих у Другом светском рату. После Вучића, венац је положио и председник општине Вождовац Александар Савић, заједно са градоначелником Београда Синишом Малим.

Државној церемонији присуствовали су и председница Скупштине Србије Маја Гојковић, премијерка Ана Брнабић и министри, начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић, представници Града Београда, председник општине Вождовац Александар Савић, представници Српске православне цркве, дипломатски и војно-дипломатски представници више од двадесет држава, представници Националног савета ромске националне мањине, Савеза јеврејских општина, Удружења логораша, СУБНОР-а Србије, као и велики број окупљених грађана.

“Када бисмо сваки дан обилазили ово место и оставили по један цвет за по једну жртву и да изговоримо по једно име требало би нам више од 220 година за све. А замислите колико година би нам било потребно за све жртве свих ужаса на овим просторима, и то само у последњих 100 година… Немамо ми толико времена, нико га нема”, поручио је председник Србије у обраћању.

„Ми хоћемо да инвестирамо у живот и будућност у договоре, размевање, мир и рад који тај мир обезбеђује“, рекао је Вучић и додао – „данас се ми поносимо антифашистичком прошлошћу на којој Србија пише своју будућност слободне, независне и суверене земље која не жели ништа туђе, али неће дати оно што припада српској држави и народу“. Он је казао да ће без обзира на притиске Србија истрајати на путу ка слободи и независности.

Скупу на комеморацији на стратишту у Јајинцима, обратио се и преживели логораш и председник Удружења логораша и потомака “Јасеновац” Славко Милановић, који је рекао да Србија има историју “богату” ратом и да је стекла статус страдалог народа. Навео је да је Београд током рата имао највећи број логора, као и да је у Јајинцима највише жртава стрељано. “Зато ми данас гласно говоримо, иако би само ћутали или вриштали од бола. Морамо учинити све да нацизам остане у прошлости, зато се морамо сећати сваке жртве, да се не понови”, рекао је Милановић.

У Јајинцима, на подручју садашњег великог меморијалног парка, нацисти су од 1941. до 1944. године убили више од 60.000 људи, Срба и Јевреја, припадника Народноослободилачког покрета, антифашиста и свих оних који се нису мирили са окупацијом земље и који су пружали активан отпор окупатору.Жртве су окупатори доводили из концентрационих логора на Бањици и са Сајмишта.

Велики меморијални парк у Јајинцима у оквиру кога је споменик страдалима, отворен је 20. октобра 1964. године.

Поделите вест: