ВЕЛИКИ БРОЈ ГРАЂАНА У АКЦИЈИ БЕСПЛАТНИХ ПРЕГЛЕДА У ЈАЈИНЦИМА

Вождовчани, као и грађани са других општина, данас су у Здравственој станици „Јајинци“ имали прилику да провере своје здравље и обаве бесплатне прегледе, које су поводом Светског дана срца, организовали Дом здравља „Вождовац“  и општина Вождовац. Поред општег прегледа лекара, вршена је провера крвног притиска, одређивање БМИ и ЕКГ анализа.

Директорка Дома здравља „Вождовац“ др Невенка Величковић, поздравила је све присутне пацијенте и захвалила им што су се у тако великом броју одазвали данашњој акцији, која је спроведена у сарадњи са општином Вождовац. Она је указала на значај превентивних прегледа, с обзиром да су болести срца и крвних судова, водећи узрок умирања у Србији. „Ова акција само је једна у низу које су организоване на територији општине Вождовац са циљем очувања и унапређења здравља становништва“ – објаснила је директорка Дома здравља. Она је подсетила грађане да, у оквиру здравственог кутка на улазу централне зграде у Криволачкој улици, могу свакодневно измерити притисак и консултовати се са лекаром, који их по потреби може упутити на даље лечење.

Ове године Светски дан срца обележава се под слоганом „Ојачајте своје срце“, наглашавајући значај здравих стилова живота, као и значај превенције и контроле фактора ризика за настанак болести срца и крвних судова у свим популационим групама.Забрињавајући је податак да су болести срца и крвних судова, са учешћем од 52,4 % у свим узроцима смрти, водећи узрок умирања у Србији. Током 2015. године у Србији је умрло 54.376 особа.

Своју бригу о здрављу становника Вождовца, Дом здравља и Општина заједнички спроводе улажући у изградњу нових и реновирању постојећих домова здравља. Ове године завршава се реконструкција амбуланти у Улици војводе Степе 226, као и у Прњавору, док су средства овезбеђена и у току је израда пројеката за још две здравствене станице које нису уређиване деценијама – у Кумодраж селу и у центру Рипња.

Поделите вест: